19/04/2024

Инверсионните следи на самолетите се виждат добре от Космоса

Сайтът на НАСА показа снимки на инверсионните следи от пътническите самолети, които летят на голяма височина. Те остават в атмосферата на Земята и добре се виждат от Космоса. На 15 февруари тази година спектрорадиометърът MODIS, разположен на борда на спътника на НАСА „Тера” регистрира многобройни инверсионни следи от самолети над Испания и Португалия.

Тесните и разтеглени инверсионни „облаци” на пръв поглед много приличат на природните перести облаци, но се формират не благодарение на високата влажност, а защото прелитащите  самолети изхвърлят допълнителна пара в атмосферата. За пълноценното формиране на облаци от инверсионните следи е необходима температура от минус 40 градуса по Целзий и по-ниска.

На продължителността на съществуването на „облачните следи” също така влияе влажността на околния въздух. Ако той е сух инверсионните облаци съществуват само няколко секунди или минути. Но когато въздухът е достатъчно влажен, облаците, образувани от следите на самолетите могат да съществуват дълго и да станат практически неразличими от обикновените перести облаци, обясняват учените от американската космическа агенция.

Експерти от НАСА в настоящия момент активно изучават влиянието на самолетните облаци върху климата на нашата планета. Засега техните наблюдения говорят за това, че такива облаци всяка година покриват от 0,07 до 0,40 на сто от повърхността на небето и макар и с малко, но увеличават нагряването на земната атмосфера.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *