20/04/2024

Силен дъжд от падащи звезди ще видим през почивните дни

През почивните дни живеещите в Северното полукълбо на Земята ще могат да наблюдават метеорния поток Ориониди, стига небето да е ясно.

Така наречените падащи звезди ще могат да виждат дори жителите на големите градове, където по правило метеорните потоци  трудно се наблюдават заради яркото осветление. По предварителни изчисления забележими метеори ще могат да се наблюдават веднъж на 5-10 минути.

Орионидите, както и другите метеорни дъждове, изливащи се над нашата планета, се предизвикват от частици, свързани с комети. В конкретния случай такъв източник на частици се явява знаменитата Халеева комета. Интересно е да се отбележи, че със самата комета нашата Земя ще се сближи чак през 2062 година. Докато фрагменти от нея долитат до планетата ни два пъти годишно – през май и октомври.

Учените прогнозират, че през нощта на 20 срещу 21 октомври мощността на потока Ориониди ще достигне пика си. Тогава в атмосферата ще изгарят по 20-25 големи метеора в час. Но за да се види значителна част от тези потоци е необходимо да се отдалечим достатъчно от осветените населени пунктове. Този път пикът се очаква в полунощ на 21 октомври.

Според астрономите, за да получи удоволствие от наблюдаването на метеорния дъжд, е добре зрителят да има компас тъй като преобладаващо метеорите ще се движат от запад на изток. Орионидите ще „стартират“ от лявата страна на съзвездието Орион. Наблюдавйки от Земята този регион зрителят фактически гледа точно срещу Халеевата комета.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *