27/04/2024

Самотни банкови обирджии прилагат все по-хитроумни хватки в занаята

Дарт Вейдър от култовия филм "Междузвездни войни"

В новините, прелитащи от Западното полукълбо през последните седмици и месеци, зачестяват съобщенията за обири на банки.  При тази затягаща се криза това не е чак кой знае каква изненада.  Интересното е обаче не толкова събитието, както и кешът, с който са се сдобили крадците, а в начина, по който го правят. Оригиналните идеи на обирджиите наистина развеселяват.

Преди дни неизвестен мъж ограби банка в Ню Йорк, предрешен като Дарт Вейдър. Вместо с лазерен меч обаче, той беше въоръжен с пистолет.

По-рано същата седмица полицията арестува човек, който бе обвинен, че е обрал две банки с букет цветя – жълти хризантеми, оранжеви и червени маргаритки и напъпили гладиоли, и саксия. При един от обирите запис от охранителните камери показва как мъжът протяга букета към служителя на гишето, придружен с бележка: „Дайте ми банкнотите от по 100 и 50. Не се опитвайте да се правите на герои“. С това обаче странните случаи не свършват, подчертава Вести.

В средата на юни известният калифорнийски банков обирджия „Дядката разбойник“, който е на видима възраст 60-70 години, извърши десетия си удар от август миналата година насам.

В един от случаите той дори се е появил с тръби за вдишване на медицински кислород в носа. Местните медии предполагат обаче, че бандитът може всъщност само да се маскира като възрастен.

На другата крайност е 13-годишно момче, обвинено за обир на банка в САЩ през април 2009 г. То също беше заловено с боя по ръцете, след като заплаши касиера в банката с оръжие и поиска пари в брой. Момчето беше открито в съседен на банката гараж около 30 минути след обира.

Крадец, преоблечен като Дядо Коледа – с дълга бяла брада и тъмни очила, ограби банка в Нешвил ден преди Коледа през 2009 г. Заплашвайки касиера с пистолет, мъжът отмъкна наличните средства и избяга със сив автомобил.

От полицията съобщиха, че случаите на банкови грабежи извършени от престъпници, преоблечени като Дядо Коледа, са изключително рядко срещано явление. Последният подобен инцидент, станал през далечната 1927 г. Тогава крадецът е застрелял шестима при грабеж на банка в щата Тексас.

През декември 2008 г. австралиец, облечен с рокля, дамски чорапи и руса перука, обра банка в Сидни, но бързо беше разкрит, тъй като по време на подготовката за удара забравил да се обръсне.

През април същата година мъж на възраст между 65 и 70 г., с побеляла коса и брада, се появи до гишето на банката в Станфорд с качулка на главата и оръжие в ръка и поиска парите в касата. За последен път бе видян да бяга с инвалидната си количка.

През януари 2009 г. в Сърбия въоръжен и маскиран нападател заплаши с пистолет служителите в банков филиал и след като „забогатя“ с 33 730 евро, избяга от местопрестъплението.

С пълен портфейл няколко минути по-късно той се яви спокойно в същата банка, за да вложи парите, но служителите познаха червените обувки на нападателя и алармираха полицията. 

 Преди дни пък мъж, с бутафорни цици и перука, гримиран като клоун, също направи своя удар, но щастието му продължи прекалено кратко.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *