25/04/2024

За 10 години софтуерен шеф взел $1,84 милиарда. Те това е заплата!

Основателят и главен изпълнителен директор на софтуерния гигант Oracle Лари Елисън е заработил най-много пари през последните десет години и се превърна в най-скъпо платеният ръководител на борсова компания в САЩ за последното десетилетие.

Той оглавява класацията на Wall Street Journal с общо възнаграждение за периода от 1,84 млрд. долара, съобщава investor.bg.

На второто място застава Бари Дилър с изплатени общо 1,14 млрд. долара. Той е начело на уебсайта за резервации и пътувания Expedia.com, който се отдели от IAC/InterActivе през 2005 г.

След него застава главният изпълнителен директор на петролната компания Occidental Petroleum – Рей Ирани, с трудово възнаграждение от 857 млн. долара. Плътно зад него, със 749 млн. долара, е познатото име на Стив Джобс, който е начело на технологичната компания Apple и един от нейните създатели.

Главният изпълнителен директор на финансовия гигант Capital One Financial Ричард Фейрбанк с 569 млн. долара, изплатени през последните десет години, получава петото място.

Четири от главните изпълнителни директори в топ 25 са начело на финансови компании, от които две са на Wall Street – бившият главен изпълнителен директор на Lehman Brothers Ричард Фулд, който е на 11-то място с 457 млн. долара, и бившият изпълнителен директор на Citigroup Санди Вайл, който се класира 19-ти с 361 млн. долара.

Бившият изпълнителен директор на щатската банка Countrywide Financial – Анджело Мозило, също влиза в топ 25. Проучването на Wall Street Journal се базира на сумата на техните заплати, бонуси, допълнителни придобивки и реализирани печалби от опции върху акции, които изпълнителните директори са получили.

Класацията не отчита дали те са продали, или не, акциите, които са придобили след изтичане на техните опции.

Проучването показва също, че само малка част от най-добре платените главни изпълнителни директори през това десетилетие са успели да донесат равностойно на заплатите им увеличение и на акционерната стойност на компанията.

Цената на акциите на Oracle например се е увеличила трикратно през последните десет години, а тази на книжата на Apple се е покачила близо 12 пъти. В същото време книжата на производителя на компютри Dell са поевтинели с 66% през последните десет години, докато ръководителят на компанията Майкъл Дел е получил 454 млн. долара за същото време.

Управлението на четирима от най-добре платените мениджъри в топ 10 е донесло спад в акциите на оглавяваните от тях компании – IAC/InterActive, Countrywide, Capital One и Cendant Corp.

Общо 16 от всички 25 главни изпълнителни директори в класацията са били част от екипа на съответната компания поне десет години, макар и невинаги на ръководен пост.

Размерът на заплатите на изпълнителните директори и начинът, по който те се изплащат, станаха обект на разгорещени спорове през последните десет години, особено след финансовата криза от 2008 г. Най-често критиците на сегашните схеми на заплащане твърдят, че опциите върху акции, които те получават, ги карат да вземат рисковани решения, които вдигат цените на акциите в краткосрочен план, но в крайна сметка вредят на компаниите и ощетяват акционерите в дългосрочен план. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *