26/04/2024

Античастици изправят учените пред нова физика

Международен екип от учени съобщи за откриването разлики във верижните разпади на частиците и античастиците, получени в американския ускорител Теватрон. Важното в случа я е, че аналогична асиметрична картина експериментаторите наблюдавали по-рано на съвсем друга установка.

Изследователите, работещи с детектора CDF на ускорителя Теватрон, докладвали за един от последните получени резултати на конференция по физика на частиците Les Rencontres de Physique de la Vall?e d’Aoste в Ла Куила, Италия. Авторите на експеримента фиксирали картината на разпада на D-мезоните, в хода на който се зараждала цяла верига мимолетни частици и античастици.

Според Стандартния модел, разликата в поведението на веществата и антивеществата трябва да бъде не по-малка от 0,1 на сто. Но при опитите в Теватрон ( на снимката) е регистрирана разлика от 0,62 на сто, предава BBC News. Тази стойност е доста близо до постигната от изследователите през миналата година в Големия адронен колайдер. Тогава в подобен експеримент с разпад на D-мезони учените отчетоха разминаване с 0,82 на сто.

Джовани Пунци от университета в Пиза заяви, че получаването на толкова близки резултати е изненадващо. „Два отделни експеримента откриха това явление, използвайки различни методи и различни среди. Това е много интересно, каза ученият. Това може да измени мнението на хората за ефекта, който ще се счита за потвърдено наблюдение, защото е получен независим резултат”.

Ако все пак не става дума за грешка, на теоретиците им предстои да изяснят означава ли този резултат уточнение на Стандартния модел или пред нас се отварят вратите на една нова физика.

Във всеки случай толкова голяма разлика във верижните разпади на частиците и античастиците ще помогне на учените да разберат, защо във Вселената  се наблюдава колосален дисбаланс в количеството не тези два вида материи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *