29/03/2024

Дадоха 17 години затвор на убиеца на Ангел от Катуница

Пловдивският окръжен съд осъди на 17 години затвор 55-годишния Симеон Йосифов, който на 23 септември м.г. в Катуница премаза и уби 19-годишния Ангел Петров, съобщи радио Пловдив. Срещу Йосифов бе повдигнато обвинение за това, че е нарушил правилата за движение и така умишлено е причинил смъртта на младежа.

Съдът е приел, че вината на шофьора е доказана по безспорен начин от свидетелските показания, както и от съдебномедицинската и автотехническата експертиза по делото.

Подсъдимият трябва да изтърпи наказанието при първоначален строг режим, предаде „Фокус“. От присъдата се приспада времето, излежано в ареста от 25 септември 2011 г. Съдът го лиши и от правото на управление на моторно превозно средство завинаги, а бусът, с който е причинена катастрофата, се отнема в полза на държавата.

Симеон Йосифов ще трябва да плати 1275 лева за разноски по делото и 2000 лева на бащата на загиналото момче – Атанас Петров.

Защитникът на Йосифов обяви, че ще обжалва присъдата.

Делото се гледаше по съкратеното следствие, а вчерашното заседание продължи над 12 часа. Неочаквано Йосифов се отрече от показанията си, дадени преди делото, когато твърдеше, че е ударил куче и заяви, че не е блъскал никого. Вчера шофьорът каза пред магистратите, че някой е пръснал спрей в очите му, той не виждал нищо и не е усетил, че блъска някого. Подсъдимият не се призна за виновен и поиска да бъде оправдан.

Заради променените показания бяха преразпитани четирима от свидетелите, които са пътували със Симеон Йосифов в буса, а адвокатът му – Стефан Левашки,  поиска да му бъде направена съдебно-психиатрична експертиза, но съдът отказа, съобщи БНР.

Пледоарията на адвоката на бащата на убития младеж пък предизвика бурни аплодисменти в съдебната зала. По думите на адвокат Христо Мишев, Кирил Рашков е потискал хората с години и това сега не трябва да се повтаря. Според него Симеон Йосифов веднага, след като е убил Ангел, е отишъл в къщата на Кирил Рашков, за да „докладва“ за стореното. След това е заминал за чужбина, посъветван от Цар Киро да се махне, докато той „оправи нещата“.

Убийството на Ангел Петров стана причина за избухване на напрежение между местните жители и клана Рашкови.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *