24/04/2024

Един месец от трагедията: Страданията на японците продължават- видео

С мрачни церемонии и запазване на минута мълчание Япония ще отбележи навършването на един месец от катастрофалното земетресение и предизвиканите от него вълни цунами, съобщиха световните агенции.
Точно в 8.46 ч. българско време в Североизточна Япония бе почетена паметта на жертвите, предаде АФП. По последни данни на полицията е потвърдена смъртта на 13 100 души, около 150 хиляди души продължават да живеят в приюти, а над 14 хиляди все още са в неизвестност, предаде ДПА.

Регионалните власти в най-тежко засегнатите от природните бедствия на 11 март североизточни префектури Ивате, Мияги и Фукушима поискаха от правителство да построи 62 хиляди временни жилища. Правителството обеща да направи всичко по силите си, за да помогне на пострадалите хора и да овладее кризата в претърпялата авария вследствие на природните бедствия атомна електроцентрала „Фукушима 1“.

Японският премиер Наото Кан призна, че страната му не се е съобразила със съседните държави и с местните жители, когато е изляла в Тихия океан радиоактивна вода от „Фукушима 1“, предаде ДПА. Япония трябваше да обясни изцяло спорната мярка предварително, каза Кан пред журналисти по време на посещение в рибарски град в североизточната префектура Мияги.

Много хора в най-тежко засегнатите райони не крият, че са отчаяни и че дори нямат планове за бъдещето.
Япония бе разтърсена в 14.26 ч. следобед на 11 март от най-разрушителното земетресение в съвременната си история. Броени минути по-късно тихоокеанското крайбрежие на главния остров Хоншу бе връхлетяно от вълни цунами, които на места достигнаха височина от 23 метра. АЕЦ „Фукушима 1“ претърпя авария, която доведе до изтичане на радиация.

Природните бедствия разрушиха 150 хиляди сгради, като оставиха отломки, тежащи най-малко 25 милиона тона. Правителството изчисли материалните щети на 308 милиарда долара, към които може да се добавят 133 милиарда долара загуби от аварията в АЕЦ „Фукушима 1“. Рискът от голямо изтичане на радиация от атомната електроцентрала намаля значително, увери днес главният секретар на правителството Юкио Едано, цитиран от Франс прес.

В същото време Едано призна, че АЕЦ „Фукушима 1“ не е в състояние, което да й позволи да функционира нормално. Очаква се президентът на компанията оператор на централата ТЕПКО Масатака Шимизу да се извини днес за кризата в централата, предаде ДПА. Предвидено е 66-годишният Шимизу, който не се е появявал на публично място от пресконференция на 13 март, да посети  сградата на регионалното правителство в префектура Фукушима. Той е подложен на остри критики, като е обвиняван, че се е „скрил“. Шимизу бе приет в болница на 29 март, след като се оплакал от виене на свят и високо кръвно налягане.

Премиерът, чийто рейтинг и без това е нисък, е критикуван за реакцията си на природното бедствие. Кан понесе тежък политически удар на произведените вчера местни избори в Япония. Според проучвания екзит-пол основната опозиционна партия е била подкрепена от около 30,7 процента от избирателите, докато управляващата Японска демократическа партия (ЯДП) на Наото Кан е взела почти два пъти по-малко гласове – 16 процента.

dir.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *