20/04/2024

Учените откриха планета, която периодично се обръща с краката нагоре

Във Вселената съществува планета с поразителното свойство периодично да се преобръща с „краката” нагоре и северният й полюс да става южен. Тя се намира на 40 светлинни години от Земята.

Полюсите се „разхождат” приблизително на всеки 1 милион години. Този процес  се е повторил при още четири планети в системата от бинарни (двойни) звезди, обяснява ръководителят на проучването Натан Каиб от Кралския университет в Канада. „  Един вид като стадо овце, водени от пастири – звездите”, добавя метафорично ученият.

Бинарната система е разположена в съзвездието Рак и се състои от две светила и пет планети. Втората звезда е отдалечена от първата на разстояние, превишаващо дистанцията между Слънцето и Земята с 1,1 хиляди пъти. Независимо от това обстоятелство второто светило оказва мощно въздействие на планетите, но не и на техните орбити – а именно върху оста им на въртене.

Каиб и колегите му с помощта на компютърно моделиране са разработили 450 варианта на движение на телата в системата 55 Cancri. Учените достигнали до извода, че според въртенето около своята звезда най-далечна се явява планетата 55 Cancri D, която е по-голяма от Юпитер около четири пъти, и която въвлича в салта останалите четири планети с по-малка маса.

Техните орбити, което е поразително, практически се променят. „ Тази планетна система изглежда много организирана”,  коментира ръководителят на проучването.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *