27/04/2024

Протест срещу цените: „Бойко, ти си милиардер, народът – не!“

Замразяване на цените на тока за поне година и оставка на шефа на ДКЕВР Ангел Семерджиев поискаха протестиращи пред Министерски съвет. ГЕРБ ще предложат постоянна парламентарна комисия да наблюдава дейността на ДКЕВР.

За това колко нетърпимо болезнена вече е темата за посъкпването на живота за преобладаващата част от българите говорят красноречиво стотиците гневни коментари под информацията за протеста.

Според протестиращите през този едногодишен период трябва да се преобразува целият енергиен сектор, да се развалят договорите с електроразпределителните дружества и да се подкрепят държавните компании.

Около 150-200 симпатизанти на ВМРО, „Атака“ и други граждански организации протестираха срещу шоковото поскъпване на тока, природния газ и водата, предаде Дарик радио (снимка на © www.sxc.hu.)

Протестът бе под мотото „Цените скачат, властта пада“. Протестиращите издигнаха плакати „Не министерски кресла, а електрически стол“, „ГЕРБ, ще ви удари ток след изборите“, „Бойко, ти си милиардер, народът – не!“ и „Бойко, ти си обикновен крадец“.

Според лидера на ВМРО Красимир Каракачанов, регулаторната комисия е позволила да се вдигне цената на тока само на частните компании, а не и на държавната АЕЦ.

Той смята също, че електроразпределителните дружества не са внасяли дивидент в размер на над 400 млн. лева през годините, с което са нарушили договорите си и това дава основание държавата да ги развали.

„Това увеличаване на тока е абсолютно спекулативно и необосновано и ще има крайно негативни последици и върху българските граждани, които ще трябва да плащат по-скъп ток. Това ще бъде смъртоносен удар за дребния и среден бизнес, който едва оцелява през последните 3-4 години“, добави Каракачанов.

Лидерът на „Атака“ Волен Сидеров поиска оставката на шефа на ДКЕВР Ангел Семерджиев и реформа на самата регулаторна комисия, за да може в нея да се включат и обществени организации, които да защитават интересите на хората.
Не съм чул достатъчно аргументи, за да си подам оставката, коментира обаче вчера Семерджиев.

Според Сидеров поскъпването е част от олигархичната политика на ГЕРБ. „Това е част от политика, която облагодетелства чуждите монополисти – ЧЕЗ, Е.ОН, ЕВН, за които сме се изказвали много пъти, за които продължаваме да твърдим, че трябва да бъдат развалени договорите, както и също така олигархични производители на т.н. зелена енергия или зелен ток. Това са определени личности и кръгове, близки до властта“, смята националистът.

Самият министър на енергетиката Делян Добрев заяви по-рано, че зелената енергия е привлякла в България спекуланти от цял свят.

Депутати от ГЕРБ ще предложат създаването на постоянна комисия към Народното събрание, която да наблюдава дейността на ДКЕВР, обяви в парламента Добрев, предаде „Фокус“. Предложението е дошло от премиера на заседанието на МС. Комисията ще бъде създадена на паритетен принцип, за да има мнозинство от представители от опозицията, както е например при парламентарната Комисия за контрол на ДАНС, каза министърът.

Той припомни, че ДКЕВР е независим регулаторен орган и никога не си позволявал да влияя на неговите решения.

АЕЦ „Белене“ и цената на тока отново скара управляващите и опозицията в парламента. В декларация на социалистите, представена от парламентарната трибуна, се казва, че властта е неадекватна и не може да поеме отговорност за решенията си. В отговор управляващите заявиха, че депутатите от левицата са нагли.

http://dnes.dir.bg/news/tok-tzena-protest-ataka-vmro-11492003?nt=10

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *