18/09/2021

Чернобил показа зъбите си в България в 1 тон диви гъби

Един тон гъби с радиоактивни нива 10 пъти над допустимото бяха конфискувани и унищожени от здравните власти на пристанище във Великобритания, пише в. „Дейли мейл“.

Смята се, че пристигналата от България пратка сушени диви гъби е била облъчена с цезий-137 от Чернобилската ядрена катастрофа в Украйна преди 25 години, се уточнява в статията. Пратката била открита от британски граничари, които търсели незаконни имигранти и спряна преди да е стигнала търговската мрежа.

Допустимото равнище на радиация от цезий-137 в хранителни продукти е 600 бекерела на килограм по нормите на ЕС, което е двойно по-висок праг от този в Япония, уточнява БТА. Измереното равнище радиация в гъбите обаче било 6000 бекерела.

Цезий-137 предизвиква генетични мутации в хората и животните. Консумацията на заразена от този радиоактивен метал храна може да причини ракови заболявания или деформации при новородени.

Гъбите били открити на 6 май в пристанище в Северен Линкълншър. За тях се узнало снощи от доклад на пристанищните здравни власти.

Отначало разследващите помислили, че радиацията в гъбите е дошла от ядрената катастрофа в АЕЦ „Фукушима“ в Япония преди два месеца. След разговор на британската агенция за безопасност на храните с българските власти обаче те решили, че виновникът е Чернобил. Агенцията е издала предупреждение за хранителен риск в целия ЕС.

Износител на сушените гъби от вида овчи крак е пазарджишка фирма, съобщи директорът на Агенцията по безопасност на храните Йордан Войнов, цитиран от dariknews.bg. По думите му те са били набрани миналата година в Родопите, където има стари уранови полета, след това са били изпратени за Холандия, а оттам към Великобритания.

Войнов обясни, че се изследват партиди с гъби, брани в този район, и че в пробите няма завишени норми на радиоактивност.

Шефът на Агенцията по безопасност на храните увери, че няма опасност подобни гъби да се окажат на българския пазар.

dnevnik.bg

(Visited 280 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *