28/03/2024

Чернобил показа зъбите си в България в 1 тон диви гъби

Един тон гъби с радиоактивни нива 10 пъти над допустимото бяха конфискувани и унищожени от здравните власти на пристанище във Великобритания, пише в. „Дейли мейл“.

Смята се, че пристигналата от България пратка сушени диви гъби е била облъчена с цезий-137 от Чернобилската ядрена катастрофа в Украйна преди 25 години, се уточнява в статията. Пратката била открита от британски граничари, които търсели незаконни имигранти и спряна преди да е стигнала търговската мрежа.

Допустимото равнище на радиация от цезий-137 в хранителни продукти е 600 бекерела на килограм по нормите на ЕС, което е двойно по-висок праг от този в Япония, уточнява БТА. Измереното равнище радиация в гъбите обаче било 6000 бекерела.

Цезий-137 предизвиква генетични мутации в хората и животните. Консумацията на заразена от този радиоактивен метал храна може да причини ракови заболявания или деформации при новородени.

Гъбите били открити на 6 май в пристанище в Северен Линкълншър. За тях се узнало снощи от доклад на пристанищните здравни власти.

Отначало разследващите помислили, че радиацията в гъбите е дошла от ядрената катастрофа в АЕЦ „Фукушима“ в Япония преди два месеца. След разговор на британската агенция за безопасност на храните с българските власти обаче те решили, че виновникът е Чернобил. Агенцията е издала предупреждение за хранителен риск в целия ЕС.

Износител на сушените гъби от вида овчи крак е пазарджишка фирма, съобщи директорът на Агенцията по безопасност на храните Йордан Войнов, цитиран от dariknews.bg. По думите му те са били набрани миналата година в Родопите, където има стари уранови полета, след това са били изпратени за Холандия, а оттам към Великобритания.

Войнов обясни, че се изследват партиди с гъби, брани в този район, и че в пробите няма завишени норми на радиоактивност.

Шефът на Агенцията по безопасност на храните увери, че няма опасност подобни гъби да се окажат на българския пазар.

dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *