23/09/2020

Япония рестартира спрените ядрени реактори при вълна от протести

В префектура Фукуи, западно от Токио, започна да подава електричество първата японска атомна електроцентрала, която отново бе пусната, след като миналогодишното цунами доведе до спиране на всички ядрени централи, съобщиха осведомителните агенции. Третият реактор на АЕЦ „Ои“ е първият, който е рестартиран след силното земетресение и катастрофалната приливна вълна, предизвикала авария в АЕЦ „Фукушима-1“ през март.

Реакторът бе пуснат отново, въпреки вълната от протести в цяла Япония. Четвърти реактор на „Ои“ ще бъде пуснат на 17 юли.

Подновяването на работата на един реактор няма да може да реши енергийната криза, обхванала Япония, но чувствително ще облекчи зависимостта на префектура Фукуи от топлоелектрическите централи. Според специалисти започналата експлоатация на „Ои“ на практика ще реши въпроса с недостига на електричество в региона. Властите обмислят и пускането на още реактори. Преди аварията във „Фукушима-1“ в Япония работеха 50 ядрени реактора, които осигуряваха около 30 на сто от необходимата й електроенергия.

След аварията на АЕЦ „Фукушима-1“ през март 2011 г. повечето японски реактори бяха спрени за проверка и още не са пуснати заради твърдата позиция на местните власти, които искат от компаниите оператори гаранции, че централите са безопасни. Освен това според японските закони всички реактори трябва да се спират за планова проверка веднъж на 13 месеца.

Така през май тази година в Япония не остана нито един работещ реактор. Това натовари националната енергосистема и увеличи потребностите от гориво за ТЕЦ-овете. В момента в Япония има режим на пестене на електричество.

http://www.dnevnik.bg/sviat/2012/07/05/1859910_iaponiia_zapochva_da_puska_sprenite_sled_cunamito/?ref=rss

(Visited 59 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *