19/04/2024

Циганският табор не успя да се завърне от небето

Самолетът на Ер Франс, с който от Франция бяха експулсирани 80 български роми, се приземи аварийно на летище Белград.

След направената проверка от летищните власти, се оказа, че по
самолета липсват части от металната вътрешна и външна обшивка, което предизвикало разхерметизиране на вътрешността и наложило непредвиденото кацане. Самолетът пък се приземи по корем, след като опитите за спускане на колесниците от страна на екипажа не дадоха резултат поради липсата им –оказа се че и те са изчезнали мистериозно по време на полета.

От вътрешността на машината липсват седалките, пердетата, осветителните тела, закуските, тоалетната хартия, една врата и две стюардеси. Пътниците наизскачали през отворите веднага щом машината се приземила, носейки със себе си, кой каквото може и се установили на лагер край летището.

Те поискали политическо убежище от Сърбия поради репресиите, на които са подложени в държавите членки от ЕС. Едва след заплащане от сръбските власти по 1000 евро на човек, ромите се отказали от искането си и се съгласили да отпътуват към родината си.

Това обаче не се случило, поради фактът, че не бил намерен превозвач, който да се съгласи на рискования превоз. Поради факта, че не е намерен такъв, българските роми са все още на лагер край летището. Водят се преговори с рибарски флотилии за превоз по Дунава, но поради пълноводието нещата засега са отложени.

В момента в заводите на Еърбъс се разработва нов модел самолет, специализиран в депортацията на роми в родните им страни.

От Боинг не изостанаха назад и предложиха конкурентен вариант.

Кой модел ще се наложи на пазара, ще покаже единствено бъдещето. Но едно е ясно –депортацията на роми разкрива една непозната ниша в пазара на въздушните превози и бъдещи хоризонти за нови печалби на авиопроизводители и превозвачи.

(Всяка прилика с действителността е случайна и неволна)
Автор: www.mamkamu.blog.bg

Заглавието е променено от www.snaiper-bg.net

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *