28/03/2024

ЕНП: Сделката за дълга – капан за следващото правителство

Постигнатата сделка за дълга залага предвидим капан пред следващото българско правителство.

Финансовият министър Симеон Дянков заменя матуритет на дълга от 10-годишен с такъв за 5 г. (подробности за сделката вижте тук),  за да се демонстрира, че е постигната ниска лихва, предупреждава Единната народна партия (ЕНП).

Със същия успех, ако трябваше да изплащаме дълг след една година, можеше да постигнем още по-ниска лихва, примерно от 3,8%. Очевидно е, че следващият кабинет ще трябва да вземе нов дълг, за да погаси този и ще бъде в същата ситуация в края на своя мандат.

Навремето друг „много успешен” финансов министър пласира 10-годишни бондове с коефициент над лихвения суап +299. Сега Дянков пласира 5-годишните на +330, което преведено на обикновен език е доста по-неизгодна сделка.

Сравнението, което премиерът Борисов прави с лихвата от 7,5%, постигната от Милен Велчев, е абсолютно несериозно и показва неговата некомпетентност. Защото за периода 2002-2003 г. не може да се говори за никакъв икономически ръст. По-скоро това се отнася за периода след събитията от 11 септември в Ню Йорк и след кризите в Азия, Русия и Аржентина.

Освен това към онзи момент България не беше правила никаква емисия. Още повече, че Милен Велчев направи 10-годишен бонд, с който преоформи брейди облигациите (издадени след мораториум, т.е. спирането на плащане от фалиралата България), а министър Дянков на половината срочност, със заварения най-висок резерв в историята на страната, стигна до 4,5%.

Досега Дянков изстискваше вътрешните институционални инвеститори да записват държавни облигации на много по-ниски нива от тези 4,5% и сега на практика вътрешният пазар ще записва на по-високи от досегашните лихви.

Вместо премиерът да надзирава чий усти са затворени да погледне, че всички балтийски републики са с по-ниски от нашите лихви. А Румъния, която е под надзора на Международния валутен фонд и Световната банка, (т.е. е с висок риск от неплатежоспособност), има пласирани книжа при сходни лихви, коментира ЕНП.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *