27/04/2024

Вижте какво е красив танц – на японски жерави (видео)

Животинското и птичето царство неведнъж са ни показвали какво е тя – истинската красота. Поредното  доказателство е клипчето с японски танцуващи жерави. Те живеят в Манджурия, Корея, Япония, Тайван и прилежащите им руски територии Приамурие и Примерие, където обаче са прелетни пртици.

В Япония живее повече от четвърт от световната популация на японски жерав. Преди заради интензивното развитие на селското стопанство, строителството и пътищата, заради намаляването на заблатените площи, брпоят им беше намалял. Но сега влиянието на човека върху местата, където пртицата гнезди, е преустановено.

Японците наричат своя жерав танчьо но цуру – това е един от най-редките жерави в света. Популацията му наброява около две хиляди птици. Японският жерав е внимателна птица, но силна и едра. На главата си няма пера и когато жеравът се вълнува или пък е ядосан там кожата му става ярко червена.

Според даоистките вярвания този жерав е символ на дълголетието и безсмъртието. Смята се, че жеравът живее хиляда години и че диша със сгъната шия – техника, която се използва от даоистите. Японският жерав освен това придружавал умрелите до небето.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *