16/04/2024

Румен Петков: САЩ няма да държат боклук като Уорлик посланик у нас

Румен Петков

Тези дни американският посланик Джеймс Уорлик си заминава. Няма как Щатите да държат такъв боклук като него тук, заяви днес бившият вътрешен министър Румен Петков.

Той смята, че САЩ ще го приберат под благовидния предлог, че ще търси американски инвеститори в България, но една от причините щяла да бъдат неговите чести посещения на скъпи нощни заведения с български красавици. Депутатът от БСП попита в ефира на bTV откъде Уорлик разполага с такива средства за честите си посещения.

„Учудвам се как могат да се пилеят така пари по кръчмите”, каза той и напомни, че в дипломацията има определен праг на търпимост.

Изказването на Румен Петков идва няколко дни, след като лидерът на „Атака“ Волен Сидеров съобщи пред парламента, че е срещнал посланика в нощно заведение и след като му заявил, че САЩ ни дължат 2 млрд. наем за военните ни бази, той го заплашил, че ще го унищожи. Срещата, след която Сидеров поиска охрана от НСО, е била заснета от фотограф на „Атака“ и снимката беше публикувана. На нея се вижда, че Уорлик е в компанията на млади жени.

Петков коментира и неговия личен конфликт с дипломата заради отнетата му виза за САЩ. „Уорлик е лъжец и няма да ме съди, защото знае, че е лъжец. Излъга, че срещу мен се води разследване“, каза социалистът.

Той за пореден път призова посланика „да излезе и да заяви, дали е употребявал наркотици“. „Имам основание да смятам, че той е употребявал наркотици. Как се казва на човек, който употребява наркотици? Наркоман. Аз така знам. Има сведения, че убеждавал български граждани в полезността да се разреши меката дрога в страната. Но ние не сме Калифорния“, заяви още бившият вътрешен министър.

Той се съгласи, че обвиненията му са остри, но „ние трябва да си даваме сметка кои са факторите в България, които се опитват да решават проблеми. Ако ние допускаме лъжци и наркомани да се бъркат във вътрешните ни работи, това е много лошо за страната”. Петков допълни, че дипломатът се меси във вътрешните работи на България „по един абсолютно безпардонен начин”: „Да търпим Уорлик не е добре за българската политика. Не може да влиза и да излиза в Министерството на икономиката все едно е в бащинията си. И да казва – дайте договорите с руснаците да ги видя, да ги огласим пред българските граждани”.

Той коментира и предстоящите у нас избори за президент през есента. Не знам дали кандидатура, която е политически обвързана, би могла да мобилизира нашите симпатизанти, каза той в отговор на въпрос дали БСП би подкрепила кандидатурата на Меглена Кунева.

По думите му обаче, ако Бойко Борисов не е кандидатът на ГЕРБ, БСП има големи шансове да спечели изборите за държавен глава. Като „катастрофа“ пък определи Петков кандидатурата на Цветан Цветанов.

Червеният депутат смята, че БСП разполага с достатъчно сериозни имена, които вече се обсъждат в публичното пространство, като Петър Курумбашев, Меглена Плугчиева, Костадин Паскалев (той обаче декларира, че няма да се кандидатира – бел. ред.).

„Трябва да извадим достатъчно популярна и силна фигура, която не се нуждае от представяне, а ще излъчва послания и политика“, заяви Румен Петков.

dir.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *