19/04/2024

Удрят с поредно поскъпване отопляващите се с парно

Неочаквано високо поскъпване на топлоенергията от 1 април прогнозира шефът на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Ангел Семерджиев. Той обясни, че заради рекордните цени на петрола и поскъпващия долар ръстът в цената на природния газ може да е над очакваните досега 7-8 на сто, което ще повлече със себе си и цените на крайните услуги на топлофикационните дружества.

Както агенция Стандарт Нюз писа миналата седмица Семерджиев поясни ( снимката е на Дарик), че ще има поскъпване на топлата вода и парното заради очакван скок в цената нагеце с до 7-8%. тогава той поясни, че цената ще се покачи различно за различните дружества.

Днес регураторният шеф заяви, че поскъпването идва и заради натрупани разлики – от 1 януари природният газ е поскъпнал с малко над 4%, но топлофикациите не вдигнаха цените в средата на отоплителния сезон. Сега е възможно те да бъдат компенсирани в новите стойности от 1 април.

Семерджиев все още не се ангажира с по-конкретни цифри, преди ДКЕВР да е определила позицията си по цената на газа за второто тримесечие.

Той не потвърди и прогнозата си от миналата седмица за скок на цената на тока от 1 юли с до 10 на сто като обясни, че най-голям дял в поскъпването ще има електроенергията „на едро“.

Семерджиев отчете, че заради цената на природния газ се повишават и цените за енергията, произведена от когенерация. Повишават се и разходите за екология на повечето то централите, както по линия на инвестиции за сероочистващи инсталации, така и за плащане на квотите емисии CO2.

Тази година най-голямото предизвикателство и най-голям дял в увеличението на цените на електроенергията ще дойде от тези фактори, които ще се отразят в цената едро на електроенергията, поясни енергийния чиновник.

http://www.standartnews.com/biznes/cenite_za_toplo_skachat_drastichno_ot_1_april-139499.html

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *