26/04/2024

Вятърните електроцентрали провокират локално покачване на температурата

Големите вятърни електростанции влияят на локалния климат като повишават нощните температури на повърхността на планетата. До този извод достигнали изследователи от Университета на Ню Йорк в Олбани и Университета на Илинойс в Урбана Шампейн, изучаващи изображения на щата Тексас, получени с помощта на спътниците на НАСА Terra и Aqua.

Измерването на колебанията на температурите се извършвало с помщта на технологиии, които се използват за определяне ефекта от градските острови на топлина. Учените анализирали снимки, покриващи територия от 10 хиляди квадратни километра. Те се интересували от влиянието на четирите най-големи вятърни елетростанции в света върху климата в централните части на Тексас.

Оказва се, че за периода от 2003 до 2011 г. в районите, където са монтирани вятърните турбини, през летните нощи температурата на повърхността била средно с 0,65 градуса по-висока в сравнение с прилежащите територии. Именно през този период по тези местта били изградени „зелените“ електростанции – количеството на вятърните генератори се увеличило от 111 на 2358 броя.

Учените установили причината за това локално затопляне. През нощта въздухът на повърхността се разполага на височина от наколко десетки метра – там, където се въртят лопатите на ветрогенераторите. Турбините, смесвайки въздуха, принуждават повърхността да се загрява за сметка задвижения въздух. Толкова забележимо повишаване на температурите се обяснява с това, че вятърните електростанции се разрастват прекалено бързо.

Може да се има доверие на това изследване дори само поради факта, че това не са компютърни модели, а реални данни – спътниците са извършвали наблюденията си в реално време. От друга страна обаче, неголямото затопляне на климата, предизвикано от ватърните генератори, засега не може да се сравни с ползата, която носят. Ззагряването на атмосферата за сметка на изхъвлянето на парникови газове би било далеч по-голямо.

Така или иначе в бъдеще инженерите и конструкторите ще са принудени да отчитат този ефект върху локалния климат. И вероятно ще подобрят конструкцията на ветрогенераторите, като ги направят по-неутрални по отношение на въздействието им върху климата, коментират специалисти.

Бележка на www.snaiper-bg.net: Интересно е дали са правени подобни проучвания за въздействието върху климата на толоцентралите и на атомните централи. Само нека си представим техните огромни охладителни кули. .. Няма начин да да не въздействат. Нека също така не забравяме, че срещу „зелената“ енергия има мощна полувидима съпротива, зад която прозират интересите на инвеститорите в досегашните конвенционални методи за производство на електроенергия. И някакси дори в тематиката на това проучване прозира лобистка поръчка. Но нека не подценяваме резултатите от изследването – както се казва и тук може всяко зло да се окаже за добро.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *