18/09/2020

12 натовски страни не искат воюват заради САЩ срещу Сирия

Великобритания няма да участва в каквито и да било военни действия срещу Сирия. Американският президент Барак Обама заяви, че в такъв случай ще вземе решение за Сирия според интересите на САЩ.

12 страни от НАТО твърдо са отказали всякакво участие в евентуална операция без одобрението на ООН.

Късно снощи британският премиер Дейвид Камерън загуби символичен, но важен парламентарен вот, който целеше да подготви пътя за присъединяване на Великобритания към евентуален военен удар в Сирия, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

След отхвърлянето на правителственото предложение с 285 на 272 гласа, Камерън заяви, че ще се съобрази с мнението на законодателния орган и че разбира обществения и парламентарен скептицизъм за евентуално военно участие.

„За мен е ясно, че парламентът, който отразява вижданията на британския народ, не иска да стане свидетел на британски военни действия. Разбрах това и правителството ще действа в съответствие с тази позиция“, каза Камерън пред парламентаристите.

Министърът на отбраната Филип Хамънд заяви, че САЩ ще бъдат разочаровани от факта, но не вярва липсата на британско участие да спре въпросната акция.

САЩ

Американският президент Барак Обама ще вземе решение по сирийския въпрос според интересите на САЩ, съобщи Белият дом, след като Великобритания заяви, че няма да участва във военна операция, предаде ИТАР-ТАСС.

„Решението на Обама ще бъде ръководено от това, което е в най-добрия интерес на Съединените щати“, заяви Белият дом, цитиран от Ройтерс.

Американският държавен глава смята, че „ключови интереси на САЩ са заложени на карта“ и че „страните, които нарушават нормите за химическото оръжие, трябва да бъдат държани отговорни“.

Говорителят на Белия дом Кейтлин Хейдън заяви, че САЩ ще продължат да се консултират с британското правителство – „един от най-близките съюзници и приятели“.

Шефът на Пентагона Чък Хейгъл обясни, че САЩ ще продължат усилията за сформиране на международна коалиция, която да отговори на предполагаемото използване на химическо оръжие.

Русия, Китай, Иран, Аржентина, Украйна, Канада и други държави призоваха вече за дипломатическо разрешение на проблема и обявиха, че са против военна намеса.

Според източник от Брюксел, най-малко 12 страни от НАТО твърдо са отказали да вземат участие във военна операция срещу Сирия, ако не е одобрена от Съвета за сигурност на ООН.

ООН

Срещата на петте страни – постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН, посветена на ситуацията в Сирия, приключи през нощта, без да бъде взето конкретно решение, предаде АФП.

Среща на „петорката“ ( Китай, Русия , Великобритания, САЩ и Франция) се проведе по инициатива на Русия и продължи само 45 минути.

Темата на консултациите беше предложената от Великобритания проекторезолюция, която призова за приемането на всички необходими мерки за защита на цивилното население в Сирия, включително и възможността за използването на сила срещу властите в Дамаск.

България

Извънредно заседание на Съвета по сигурността към Министерския съвет ще се проведе от 10 ч заради ситуацията в Сирия и отражението й върху националната сигурност на България.

Вчера президентът Росен Плевнелиев заяви, че засега няма необходимост от извънредно свикване на Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС) заради ситуацията.

Той обясни, че би свикал съвета извънредно, ако „се наложи България да участва по-мащабно и по-сериозно в каквато и да било операция, или ако стартират по-мащабни военни действия в региона“.

http://dnes.dir.bg/news/velikobritania-siria-14858289

(Visited 270 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *