26/04/2024

Първанов се оттегли от лидерската битка за БСП

Георги Първанов се оттегли от битката за лидерския пост на 48 конгрес на БСП, съобщиха БГНЕС и „Фокус“.

Според делегати – самоотводът на Първанов е бил посрещнат с ръкопляскания и възгласи „БСП“.

Първанов е заявил, че си прави самоотвод, за да няма разединение в партията. Самоотвод си е направил и Янаки Стоилов, също претендент за
ръководител социалистическата партия. Информацията все още не е официално потвърдена, тъй като заседанието на 48-ия конгрес е закрито.

Първанов бе една от кандидатурите за ръководния пост в социалистическата партия. Всички наблюдатели сочеха сегашния лидер Сергей Станишев за безспорен фаворит в битката. В най-висшия форум на партията участват над 800 делегати. За настоящия лидер има 179 номинации от общинските конференции, а за Георги Първанов – 82.

В момента на закрито заседание делегатите на 48-ия конгрес на БСП обсъждат номинациите за ръководния пост в партията. Очаквайте подробности.

Заявка за отказване от битка за лидерското място делегати на конгреса на БСП видяха още в изказването на Георги Първанов по-рано днес. В него той препоръча партията да търси честен, млад и неопетнен човек. Делегати разчетоха този призив като подкрепа за депутата Драгомир Стойнев. Той е председател на парламентарната комисия по труда и социалната политика.

Истината е, че губим тежко лидерския двубой с ГЕРБ и това е основната причина за загубата на БСП на отминалите избори. Това заяви експрезидентът и кандидат за председателския пост на социалистическата партия Георги Първанов в изказването си пред участниците в 48-я конгрес, цитиран от БТА.

Според него БСП трябва да си даде сметка има ли лидерите, които с чисто лице и ръце могат да се изправят в битка с Борисов и Цветанов, която задължително трябва да е на територията на морала. Той призова проблемите да бъдат казани на висок глас и да се търси решение.

Един от постоянните въпроси в БСП, според Първанов, винаги е бил за лоялността към ръководителите. Ако е фрапиращо ясно, че лидерът води партията в грешна посока, лоялността към партията не изисква ли да назовеш на висок глас проблема, попита той. И директно обвини Сергей Станишев в погрешна политика – „Вие запушвате партията, другарю председател. Години наред не давате добавена стойност към резултатите, към доверието в БСП“, Борисов от 2009 г. тегли като локомотив ГЕРБ. При нас – не е лично – левицата има своя шанс, ако заложи на автентичен силен лидер, заяви Георги Първанов.

В крайна сметка конгресът ще определи кой да е председател на партията, но няма полза, ако той има своите 50 и няколко процента, но няма консолидацията около себе си, позитивния изход от конгреса. Това е още по-наложително предвид на ситуацията и на противника, който стои срещу нас, отбеляза Първанов. Сега това, което виждам – не ми харесва, посочи той. И припомни, че апаратът е на партията, а не партията е на апарата.

Отишли сте твърде далеч – докато ГЕРБ правеше машина за избори, ние си правихме машина за конгреси, обясни тезата си бившият държавен глава и заяви, че апаратът не трябва да бъде кривото огледалце на председателя.

Георги Първанов разкритикува Станишев и за това, че в доклада му пред форума никъде няма призив с думата „победа“. Ключова точка в документите трябваше да бъде голямата битка с ГЕРБ, каза той. По думите му, битката с Борисов и с Цветанов е необходимо да бъде на територията на морала. Затова БСП трябвало да си даде сметка има ли лидерите, които с чисто лице и ръце да могат да се изправят и да водят тази битка. Дали можем чрез тях за излъчваме сила и да наложим добрите ни, обосновани и защитими управленски идеи, обърна се към делегатите Първанов.

БСП не е лидерска партия от типа на Борисовия ГЕРБ или на „Атака“, но зад тези твърдения експрезидентът разчита опит да се прикрие липсата на лидерство. Хайде да се събудим, да погледнем проблемите в тяхната истинска същност, дълбочина, призова Георги Първанов. Той отбеляза, че очакванията му са били този конгрес да отговори на въпроса как да бъдат спечелени следващите избори не символично, да бъде постигната морална и реална победа. Три години търпим тежки морални поражения след случилото се от 2009-а насам, обори Първанов констатациите на ръководството на соцпартията.

Ако сме съгласни с тези оценки, каква е нашата цел оттук до вота през 2013 г. и след това, попита той. Все пак в документите от конгреса има и много положителни предложения и решения, посочи бившият държавен глава. Но трябва да е ясно, каза Георги Първанов, тезата, че една, втора, трета Бойкова зима автоматично ще ни върнат във властта, очевидно вече не работи. Тезата, че ГЕРБ ще се изхаби икономически и социално, не е убедителна. Ние не сме скачени съдове, заяви Първанов.

Неговата формула за победата на БСП е „Промяна плюс единство прави сила и перспектива“. Към това трябва да се добави и единодействие, което не означава единомислие, допълни той. По отношение на коалиционната политика Първанов отбеляза, че партията никога не е била толкова в ъгъла и сама се затваря допълнително. Трябва силна коалиция с ново качество, не да повторим досегашната под индиго, препоръча бившият президент. В същото време, посочи той, не можем да си позволим високомерие към онези партии, които имат 20-30 хиляди гласа. Силата на една коалиция според него не е в математическия сбор, а в мощта, която излъчва. Твърде сме закъснели с формирането на тази политика, посочи Георги Първанов.

Той упрекна ръководството на БСП и в мудна реакция по отношение на подписката за референдум за „Белене“. Реагирахме мудно, не придадохме широк обществен характер на подписката, говорим си за нея като за нещо партийно – грешка, заяви Първанов.

По думите му БСП е изпуснала и момента да стане притегателния център за недоволните, бедните, протестиращите, които искат друго управление. Затова според него, приемайки мотото за нова социална България, БСП трябва да потърси идентификацията на проблема, да инвестира в предприемчивите слоеве, без да забравя пенсионерите, бедните, младите.

Речта на Георги Първанов предизвика коментари „в подкрепа“ и „срещу“. Депутатът от Коалиция за България Петър Димитров отговори на Първанов с думите: „Ако днес този конгрес ще търси червен Бойко, това не е моят конгрес.“ И добави, че искрено се надява да „бият“ ГЕРБ на предстоящите избори с ценности и с морал.

По-рано сегашният лидер на БСП Сергей Станишев коментира: „Ако победим Борисов, ще победим и ГЕРБ, но това е невъзможно“.

Самият премиер, срещу когото БСП обмисля стратегии за битка, пък коментира в Габрово, че конгресът на БСП днес в София не е интересен нито за него, нито за обществото.

http://dnes.dir.bg/news/bsp-kongres-bitka-stanishev-parvanov-11183631

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *