28/03/2024

Втора агенция потвърди увеличение на негативната оценка на кабинета

Работата на правителството е одобрявана от 31% от българите, а неодобрението е значително по-високо и възлиза на 55%. Неодобрението и одобрението към премиера Бойко Борисов са близки дялове с незначителен превес на неодобрението (46%:45%).

Това сочат резултатите от проучване на Националния център за изучаване на общественото мнение (НЦИОМ), направено между 20 и 27 септември сред 1000 души, предаде „Фокус“.

Преди дни бе публикувано изследване на „Алфа Рисърч“, според което за първи път от началото на мандата на настоящото правителство почти всеки втори българин (45%) има негативно отношение към дейността на правителството – вижте подробности тук. Привържениците му спадат до 18%. За първи път недоверието към премиера Борисов надхвърля доверието – 37%:32%, според „Алфа Рисърч“.

Лиляна Павлова е най-одобряваният министър (45% одобрение), показват данните на НЦИОМ. Това показваха и данните на другата агенция.

На второ място е земеделският министър Мирослав Найденов (41 на сто), следван от вицепремиера Цветан Цветанов (37 процента). Следващите позиции заемат Вежди Рашидов, одобряван от 36 процента, Николай Младенов е на пето място – 35 на сто одобрение, цитира данните и БТА.

Разпознаваемостта на министър Делян Добрев се увеличава, но това води и до увеличаване на неодобрението към дейността му – 34,8 на сто срещу 27% одобрение. Десислава Атанасова е министърът, който в най-голяма степен разочарова българите през изминалите месеци – неодобрението към работата й нараства със 7 на сто и става 40,3 процента, докато одобрението е 25,5 на сто.

Одобрението за Симеон Дянков е 23,9 на сто, докато неодобрението достига 64,8 на сто – най-високото сред кабинета. Веднага след него е социалният министър Тотю Младенов с 51% неодобрение и 25,7 на сто одобрение.

Начело на класацията на одобряваните политици от българите е Кристалина Георгиева, одобрявана от 66%. Еврокомисарят обаче не може да бъде съпоставяна директно с политиците, които работят в страната.

Росен Плевнелиев оглавява класацията на най-одобряваните политици у нас. Одобрението за работата му е 53%, а неодобрението 32%. Изследването регистрира разширяване на надпартийната подкрепа за държавния глава.

Бойко Борисов и Лиляна Павлова са одобрявани от по 45% от българите. Мирослав Найденов, Маргарита Попова и Цветан Цветанов следват в класацията на одобряваните политици, подкрепяни съответно от 41%, 38% и 37%.

Ако изборите бяха днес

Четири партии със сигурност щяха да влязат в парламента, ако изборите бяха днес, показват още данните от изследването на НЦИОМ.  Това са ГЕРБ, БСП, ДПС и „България на гражданите“. Евентуална коалиция между „Атака“ и ВМРО, поне засега, изглежда успешна по отношение на възможността за попадане в следващ парламент, отбелязват от НЦИОМ.

„Атака“ получава 3 на сто и разширява влиянието си сред градското население на страната. За ГЕРБ подкрепа декларират 26,8 на сто. БСП би получила 17,5 процента, като от НЦИОМ регистрират втвърдяване на ядрото от нейни симпатизанти. ДПС е трета политическа сила с електорален дял от 7 на сто, а „България на гражданите“ – четвърта с 4,3 на сто.
Според данните на този етап самостоятелното електорално влияние на партиите от Синята коалиция не им гарантира участие в следващ състав на Народното събрание. Общият им резултат е 3,3 процента.

Общо 32,7 на сто от анкетираните заявяват, че няма да гласуват.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *