27/04/2024

Канада спаси от иманярите хиляди антични български съкровища

Ето такива великолепни красоти, като този златен венец, се крият в земята Българска

Канадските власти спасиха не един, не два,  а над 21 хиляди ценни археологически предмети, изровени от недрата на България. И очевидно проспани от нашите власти, след като безпроблемно се прекосили Атлантика и са достигнали чак до далечния Монреал. 

Неуспешният за иманярите и трафикатнтите опит за удар се дължи на бдителността и професионализма на митничарите в Канада, които очевидно не се поддават на изкушения и рушвети какато нашенските труженици по границите. Благодарение на това те налетяли  на монети, украшения, метални и стъклени предмети.

Те са част от гръцкото, римското, византийското, българското и османското културно наследство, уточнява Стандарт.

След залавянето на ценностите бил извикан канадски експерт от Кралския музей на Онтарио, който да си каже мнението. Специалистът бил категоричен,  че голяма част от предметите са автентични антики и произхождат от земите на съвременна България.

За момента не е ясно кой и кога точно се е опитал да внесе антиките на канадска територия, а от полицията в Монреал отказаха коментар. Българското посолство в Отава било уведомено за случая от канадското министерство на културното наследство.

По скандалния случай в България освен МВнР са ангажирани редица институции, сред които Министерство на културата, МВР, Главна прокуратура и Министерство на правосъдието. В ход е процедура, чрез която българските съдебни власти отправят официална молба до
канадските власти за връщане на задържаните предмети в България. И София, и Отава са ратифицирали Конвенция на ЮНЕСКО от 1970 г. за мерките за забрана и предотвратяване на незаконен внос, износ и прехвърляне правото на собственост на културни ценности.

Съгласно документа при наличието на безспорни данни за незаконен внос на културни ценности от нашата страна на територията на Канада съдебните ни власти могат да подадат молба до канадските съдебни власти за тяхното конфискуване и връщане в България. Преди това министерството на Вежди Рашидов трябва да потвърди и че за тях няма разрешителен режим за износ.

След като си поискаме обратно антиките, те няма да бъдат върнати автоматично и непосредствено след получаването на писмото от София. Развитието в предходни аналогични случаи показва, че канадските власти най-напред ще приключат разследването си и едва тогава
ще ни върнат предметите, поясняват специалистите. Но колкото и тромава да е една такава процедура, канадците превяг голяма услуга на България благодарление на прецизната си дейност.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *