19/04/2024

Божидар Димитров: Намерените у нас мощи на Св. Йоан Предтеча са истински

Остров Свети Иван срещу Созопол, където бяха намерени мощите на светеца

Според министъра без портфейл Божидар Димитров има достатъчно доказателства, че намерените на остров Свети Иван край Созопол мощи действително са на Св. Йоан Предтеча.

Междувременно стана ясно, че правителството ще даде 420 000 лв.  за цялостно реставриране  на цървата „Св. Кирил и Методий“ в центъра на Созопол. В нея ще бъдат положени откритите мощи на свети Йоан Кръстител.

По повод доказателствата дали това наистина са мощи на светеца, министърът без портфейл Божидар Димитров каза пред БНР:

„Искам да кажа, че ние сме в най-добро положение от всички други деветнайсет църкви и манастири, които твърдят, че имат мощите на свети Йоан Кръстител, защото ние имаме автентично доказателство. Tова е надписът, написан в V-ти век върху тъй наречения транспортен реликварий, както аз го нарекох – реликварият, с който са пренесени мощите от Константинопол в Созопол“.

Според Божидар Димитров фалшифицирането на мощи е започнало много по-късно, за да може църквата да извлече облаги от поклонничество.

„Но нашите са заровени в V-ти век в земята, т. е. те не са правени, не са някакви фалшиви мощи, с които да се лъжат миряните в този храм, а са заровени в земята, така както изисква канонът“, каза още министър Димитров.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *