25/04/2024

Дадоха 48-часов ултиматум на сирийския президент

Противопоставянето между властите на Сирия и опозицията се ожесточава.

Обединеното командване на Свободната сирийска армия е поставило ултиматум на Башар Асад, в който се казва, че президента има само 48 часа да изпълни резолюцията на Съвета по безопасност при ООН, изискваща пълно прекратяване на огъня. Това изявление е направено от полковник Касим Саадедин, съобщава The Daily Star.

В съобщението се посочва, че срокът на действие на ултиматума изтича на 1 юни в 12.00 часа. До тогава според изискванията на опозиционните сили властите трябва да изведат бронетанковите и артилерийскитке подразделения от всички селища, а също и да прекратят контрабандата на оръжие. Ако това не стане, Свободната сирийска армия ще се обяви за независима от каквито и да де външни ангажименти и ще се заеме „с активна защита на мирното население на страната“.

Критиките срещу режима на Асад рязко се увеличиха след трагедията в Хула, където на 25 май бяха убити повече от 150 души, сред които и десетки деца. Западът обвини за случилото се властите на Сирия. Кланетата бяха осъдени на извънредно заседание на Съвета по безопасност при ООН. Официален Дамаск обаче категорично опроверга връзката на властите с традегията като заяви, че това е работа на ислямисти.

След клането в Хула на Запад заговориха за възможност от военна намеса в ожесточаващия се сирийски конфликт. Ръководителят на Обединения комитет на началниците на щабове на армии на САЩ генерал Мартин Демпси заяви, че Пентагонът е готов да пристъпи към разработка на план за интервенция във всеки момент.

След това за възможна военна операция в Сирия се обяви и президентът на Франция Франсоа Оланд, като същевременно обеща да убеди Москва да се откаже от поддръжката на Асад. За това Оланд се стяга да говори с Владимир Путин утре – петък, когато руският президент ще бъде във Франция на кратко посещение.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *