23/04/2024

Супермехур изпрати послание от центъра на Млечния път

Мощно изхвърляне на енергия, станало преди милиони години в самото сърце на нашага галактика, засякоха астрономи. Открили са го благодарение на два гигантски потока от заредени частици. Учените се надяват, че това ще им помогне да разгадаят тайната на космическите мехури, пише The Daiy Mail.

Двата потока от гама енергия са били открити от орбиталния телескоп NASA Fermi. Техният източник се намира в центъра на галактиката ни на разстояние 27 хиляди светлинни години от нейната плоскост. Това са първите подобни източници на енергия, които астрономите са успели да регистрират. Според коментарите на учените такова мощно изхвърляне на енергия може да възникне примерно в случаите, когато черна дупка е погълнала наведнъж 10 хил. звезди с размерите на Слънцето.

„Слабите потоци, които виждаме днес, са призрак на явление от преди милиони години“, коментира сътрудникът на Харвард-Смитсъновия център за астрофизика Мен Су.

По думите му тези потоци от енергия ще помогнат на учените да разкрият тайните на мехурите, които обкръжават центъра на Млечния път. „Те служат като доказателство за активността на ядрото на нашата галактика в сравнително неодавнашното й минало“, добавя Мен Су.

Тайнствени гама мехури телескопът Fermi откри и през 2010 г. в областта Х на съзвездието Лебед. В тази точка на вселената има струпване на масивни звезди, което се нарича Лебед ОВ2. То се намира на разстояние от 4,5 хил. светлинни години от нас и обединява повече от 500 светила, всяко от които превишава десет пъти масата на Слънцето. Тези мехури, състоящи се от газове, постепенно се раздуват от потоците вятър и затова са мощни източници на излъчване.

One thought on “Супермехур изпрати послание от центъра на Млечния път

  1. Иска им се да е станало преди милиони години, но не е. Това е фотонния белт, в който навлизаме и който ще ни промени на 13.12.2012г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *