18/04/2024

Сключихме сделка с Ирак за износ на емтелбета, но не съвсем

В пловдивския панаир отвори врати Десетото международно изложение за отбранителна промишленост „Хемус“. За откриването й пристигна министър- председателят Бойко Борисов заедно с ключови министри от правителството – на отбраната Аню Ангелов, на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев, на еврофондовете Томислав Дончев.

Бойко Борисов се похвали, че благодарение на идването си в Пловдив е успял да договори с министъра на отбраната Саадун ал Дулайми износ на 500 български емтелбета на стойност 300 хил. лева всяко. Тези многофункционални машини, които стават и за бойни действия, и за спасителни операци при тежки зимни условия и при наводнения, се произвеждат от завод „Терем“ в Търговище.

На този етап обаче истината е малко по-друга. Съществува договорка за около 100 броя MTLB-M, като първоначално в Ирак ще бъде изпратена една машина за тестове на терен. И едва тогава ще се реши ще има ли сделка или не.

Докато държавната фирма за търговия със специална продукция „Кинтекс“ действително е сключила договор с правителството на Алжир за износ на продукция на стоност 35 млн. евро. Същата фирма очаква да сключи и друг договор за 55 млн. евро.

Сред експонатите особен интерес предизвика радиосмутителят на българската фирма DNB. Установката блокира терористите при опита им да предизвикват експлозии от дистанция. Любопитен факт е, че тази установка вече е намерила пазар зад граница и от нея са продадени няколко броя. Едната от тях е заминала за Египет по поръчка на тамошното правителство, когато то бе оглавявано от Хосни Мубарак. Сделката бе реализирана няколко месеца преди Мубарак да бъде свален от власт от въстаналите египтяни.

Може би дългогодишният диктатор е предчувствал накъде ще задуха вятъра и е решил да се подсигури и с такава българска установка (на снимката до радиосмутителя бе забелязан вторият български космонавт Александър Александров).

Изложбата продължава до края на седмицата. Досега от съображения за безопасност входът за нея бе забранен за лица под 18 години. За първи път в един от дните ще бъде позволен и достъп за тях, но само с придружител.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *