20/04/2024

Радиация десет милиона пъти над нормата засечена във „Фукушима“!

Полуразрушената сграда на реатор от АЕЦ "Фукушима", снимка на ЕРА/БГНЕС

Хората, работещи в сграда на един от реакторите в атомната електроцентрала „Фукушима-1“ бяха евакуирани, след като бяха регистрирани високи дози радиация, съобщи компанията оператор, цитирана от БТА.

Компания ТЕПКО съобщи, че във водата, събрана в зданието, където се помещава турбината на Втори реактор, е измерена радиация 10 милиона пъти по-висока от нормалното равнище. Работниците са напуснали сградата, за да не бъдат облъчени, добави представител на ТЕПКО. Вчера бе възстановено осветлението в този втори реактор на централата.

Данните за радиацията се базират на извършени измервания на входните филтри на централата, през които при нормален режим студената морска вода навлиза в турбинните зали на реакторите, за да охлажда затворените им циркулационни системи.

Хидехико Нишияма, високопоставен представител на агенцията, каза, че изтичането от резервоарите на реактора вероятно е било причината за високото равнище на радиацията във водата, събрала се в зданията на турбините. Радиокативната вода в централата попречи на работниците да възстановят охладителните системи.

dir.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *