18/04/2024

Студенти от Пловдив победиха ВВС във въздушен бой

С два радиоуправляеми самолета – почти еднометрови копия на изтребителите МИГ 29 – студенти от специалността „Авиационна техника и технологии“ от Техническия университет – филиал  Пловдив победиха всички армейски отбори.

Това стана по време на националния конкурс за безпилотни радиоуправляеми летателни апарати в Долна Митрополия. В състезанието, което се проведе на 12 октомври, се водеше въздушна битка между 6 отбора от България. Целта на всеки от тях бе да свали най-много летящи мишени в рамките на триминутен полет.

Георги Нонов – магистър от Техническия университет – филиал Пловдив стана най-добрият изтребител с 3 свалени мишени, следван от своя състудент Лъчезар Табанлиев.

Мишените в състезанието са били хелиеви балони, разположени на различна височина от 50 до 100 метра, като операторите на безпилотните самолети са имали пряка видимост към издигнатите във въздуха цели.

Студентите са имали различни задачи – от намиране на финансиране на самолета, през неговото проектиране, изграждане, изпитания и обучение на опратора-изтребител. Целта е била да бъдат разработени бавно летящи свръхманеврени самолети. Победителите Георги Нонов и Лъчезар Табанлиев  са предпочели да ги направят от материала „Депрон“ и да вложат в тях надеждни електродвигатели. По този начин близо еднометровите копия на МИГ 29 са тежали не повече от килограм.

При преследването и свалянето на въздушните цели се оказва, че пловдивските студенти са не само добри конструктори, но са отделили много време за усвояване тънкостите на радиоуправлението на своите макети. Докато техните противници – курсанти от военното училище – са наблегнали повече на конструкцията и твърде малко на управлението на самолетите, създадени от тях. Летящите копия на МИГ 29, създадени от пловдивските студенти, са били финансирани със средства на Техническия университет – филиал Пловдив, на Студентския съвет и със собствени средства. Шансовете на пловдивските студенти – авиоинженери да работят по специалността са почти стопроцентови.

След завършване на образованието част от тях започват работа в Луфтханза техник – София или в чужбина. В последните години  авиационните превози нарастват с 6 на сто в световен мащаб. Прогнозите са до 2032 година в експлоатация да влязат 32 000 нови самолета, които трябва да бъдат проектирани, произведени и поддържани. Това е шанс за професионалната реализация и на студентите от ТУ – филиал Пловдив.

На снимката: Това са победителите -от ляво надясно Лъчезар Табанлиев-2 място,Георги Нонов-1 място и колегите им Велин Костадинов и Коста Костов, всички вече редовни студенти в магистърския курс на специалност Авиационна техника и технологии в Техническия университет-София, филиал Пловдив

Автор: Михаил Ванчев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *