27/04/2024

Уикилийкс публикува 5 млн. имейла на частни разузнавачи

Днес Wikileaks започва публикуването на 5 милиона тайни имейли на частната разузнавателна агенция „Стратфор“, съобщи АФП.

Те са изпращани между 2004 и 2011 година. Чрез публикуването им, ще бъде показано как работи подобна агенция, какви са методите й, информаторите й и начините за разплащане.

Сред изнесените данни, ще има и такива за големи компании, както и правителствени агенции.

Името на Джулиан Асандж нашумя особено след скандалните публикации на Уикилийкс от края на ноември, когато бяха оповестени 250 хиляди документа на американски дипломати. Преди това пък на скандалния сайт бяха поместени материали за въоръжените конфликти в Афганистан и Ирак.

Джулан Асандж беше арестуван от лондонските полицаи, след като се предаде сам. Той бе издирван за изнасилване и сексуален тормоз на две жени в Швеция. Тогава съдът отказа да го пусне под парична гаранция от 300 хиляди долара. На 14 декември обаче все пак съдът го пусна под гаранция.

Впоследствие Върховният съд на Великобритания позволи на Джулиан Асандж да обжалва решението за екстрадирането си в Швеция.

Асандж започна собствено телевизионно шоу. Там той се изявява като водещ, а гости ще бъдат видни политици, популярни личности с алтернативно мислене и хора, станали жертви на политически репресии от целия свят.

Намеренията на Асандж са първоначалният формат да включва десет епизода, които ще бъдат заснети под мотото „Светът утре“. Очаква се шоуто да започне в средата на март в Русия, но все още не ясно по кой телевизионен канал ще се излъчва.

Американският военен Брадли Манинг официално бе обвинен по 22 параграфа, за които се предвижда смъртна присъда, но вероятно ще бъде заменена с доживотен затвор. Счита се, че до ареста си през май 2010 г. Брадли Манинг е предал на Уикилийкс 250 000 грами на американските посолства, чието публикуване започна в края на ноември.

Манинг трябва да бъде съден от военен трибунал,  дата на делото все още не е определена.

Миналата година защитата му протестира срещу унизително отношение към него в затвора в Куонтико.

http://news.ibox.bg/news/id_1219572505

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *