26/04/2024

Абу Даби ще строи писта за Формула 1 край София на кукуво лято!

Атрактивната новина за инвеститори от Абу Даби, които възнамерявали да строят писта за Формула 1 на затвореното военно летище в село Доброславци до София, се оказа меко казано доста лъжлива. Разгласяването й, което тръгна от Министерския съвет, въвлече правителството в международен скандал.

Ден преди края на август – на дата 30-ти, министерството на икономиката и пресцентърът на правителството съобщиха за среща с „шейха на Абу Даби“, на която е договорена инвестиция в изграждането на пистата, припомня вестник Сега.

Набедената за инвеститор в проекта фирма Emirates Associated Business Group (ЕАBG) обаче обяви, че няма никакво намерение да влага пари в подобно начинание и е толкова разочарована от изопачаването на информацията от страна на българските власти, че няма да инвестира изобщо в България.

В безпрецедентно остро писмо, изпратено в отговор на запитване на вестника, изпълнителният директор Раид Абу Худра заявява, че фирмата никога не се е сблъсквала с подобен непрофесионализъм и ще направи необходимото да предупреди партньорите си да не инвестират в България.

„EABG бе поканена чрез посредник от офиса на министър-председателя да обсъдим възможността за участие в проекта за „Формула 1“. Ние споделихме пред посредника, че EABG няма да бъде заинтересована, но той спомена, че така ще се открие шанс и за други инвестиции, а проектът за „Формула 1″ е добра възможност, защото по него е свършена много работа. Ние бяхме в региона и решихме да се отбием за един ден и да проверим за какво става въпрос“, обяснява в писмото си Худра.

Това, което е преляло чашата обаче, е представянето на фирмата в официалните прессъобщения на МС и на Министерството на икономиката като държавна, вместо частна, а на собственика Мохамед Абдул Жалил ал Блюки като шейх, вместо като бизнесмен от уважавана фамилия и преувеличаването на подписания документ – „писмо за намерение“.

От фирмата са поискали опровержение от кабинета на министър-председателя.

„Приех представителите на фирмата по изричното настояване на депутата Румен Петков и председателя на федерацията, които твърдяха, че са намерили инвеститор за проект. Който и депутат да бе поискал подобна среща, бих се съгласил. Питайте тях защо собственикът бе представен като шейх, а фирмата – като държавна“, коментира премиерът Бойко Борисов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *