19/04/2024

Протестиращи: „Падна Боко кратуната, затвор за Цецо маймуната“

На Орлов мост в София малко преди 11 ч. се събраха хиляди, които издигнаха плакати: „Държавата гние, проблемът сме ние“, „Боко тиквата в затвора“, „Без мутри във властта“, „Падна Боко кратуната, затвор за Цецо маймуната“, „Агентите на Боко тиквата вън от протестите“.

България въстана – десетки хиляди души се събраха в София и страната на националния протест срещу монополите и държавната политика в енергийния сектор. Президентът Росен Плевнелиев отиде при протестиращи, но бе освиркан. В Пловдив изгориха демонстративно Конституцията.

Под скандирания „Мафия“ „Оставка“, „Иди си и ти“ държавният глава отиде пред Министерството на икономиката, енергетиката и туризма и благодари на недоволните за активната гражданска позиция.

„Всички организации и синдикати трябва да работим заедно. Нека да
докажем, че вярваме в демократичните ценности и бъдещето на
България. Ще работим заедно – президентството е отворено. Благодаря ви, че ми връчихте вашите искания и ви пожелавем успех“, каза Плевнелиев, който се бе качил на буса на организаторите на протеста.
Той добави, че чака протестиращите на среща другата седмица и си тръгна. Плевнелиев беше лично охраняван от началника на НСО бригаден генерал Тодор Коджейков и от зам.-началника полковник Калин Иванов.

Президентът пое огромната отговорност за смяна на политическото управление в България като каза, че ще преговаря с различни партии, но най-важното е, че ние сме народът, коментираха организатори.

„Не бягаме от проблемите, всеки трябва да ги дефинира точно и да е добронамерен да ги решава,“ каза по-късно държавният глава пред медиите. „Дойдох, за да ги чуя, да ги уважа, оттук нататък – работим. Тепърва трябва да бъде формиран легитимен обществен съвет към президентската институция. Няма да го обърнем на говорилня, обещавам,“ каза Плевнелиев.

На Орлов мост малко преди 11 ч. се събраха хиляди.

Протестът в София се обръща срещу банките, съобщава Станрадт. След като освиркаха президента Росен Плевнелиев и за пореден път скандираха срещу енергийната мафия, хората насочиха гнева си към трезорите. Хиляди викаха „Не на банковото робство“. Имаше и призиви да остане само БНБ.

Множеството издигна искания депутатите да имат право на най-много 2 мандата в парламента, а висшите магистрати да се избират от народа.

Протестиращите тръгнаха по няколко лъча в 11 часа. Към 12 ч. всички се събраха пред Народното събрание.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *