19/04/2024

Прокурор набъркан в огромна далавера с незаконни горива

Бензиностанции скривали от бирниците обороти от пет до десет хиляди лева всеки божи ден, съобщи вътрешното министерство след направените проверки на пет от тях. Но най-голямата находка на ченгетата е, че в далаверата е замесен и прокурор.

Софтуерът в петте проверени бензиностанции не отчитал всичко от касовите апарати и така без проблем се спестявали хиляди левове всеки ден.

Служители на ГДБОП, НАП, Агенция „Митници” и Главна дирекция „Контрол на качеството на течните горива” към Държавната агенция по метрология и технически надзор (ДАМТН) са проверили на 2 септември 2010 г. пет столични бензиностанции, собственост на търговско дружество.

Открити са 40 000 литра бензин без нужните документи за произход. По случая е образувано досъдебно производство. Работата по документиране на цялостната дейност на търговското дружество продължава.

„По време на проверката на служителите на мястото се е появил прокурор, чиято съпруга е сред собствениците на тези бензиностанции, и той играеше като адвокат, а не като прокурор“, съобщи по-късно пред журналисти вътрешният министър Цветан Цветанов, предаде БТА.

Той добави, че прокурорът не е бил наблюдаващ по това дело.“Разговарял съм с главния прокурор и днес или най-късно във вторник ще изпратя справка до главния прокурор, а той ще информира Висшия съдебен съвет“, уточни Цветанов.

Инспекторатът на Върховната касационна прокуратура ще се заеме със случая с прокурора, който се е появил по време на полицейска операция, коментира пред БТА говорителят на главния прокурор Борис Велчев Стелиана Кожухарова. За случилото се ще бъде докладвано в инспектората, след като бъдем сезирани по официалния ред, добави тя.

По думите й още снощи за случая е бил уведомен и главният прокурор.“Ако случаят стигне до инспектората, обяснения ще дават и прокурорът, и всички, които са присъствали на акцията“, посочи Кожухарова.

Някои медии твърдят, че въпросният прокурор е Георги Камбуров от Върховната административна прокуратура. Източници на БТА са потвърдили, че това е обвинителят. Официално потвърждение от пресцентъра на прокуратурата засега няма. От ВАП съобщиха, че Камбуров е в отпуск до 24 септември.

Самият Камбуров коментира, че не е пречил на проверката, която е правена на обекта на съпругата му. Според прокурора без никой да пречи на проверяващите за проверка е иззет касов апарат. Камбуров каза още, че е бил на обекта около 16.00 часа вчера. Той заяви, че е в отпуск, за да прави ремонт.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *