25/04/2024

Протести в защита, но и против циганите, заливат Европа

Европеците се надигат в защита на прогонените от Франция цигани. Организатор на протестите е базираната в Брюксел е Международна правозащитна организация „Европейска мрежа против расизма“, в която членуват повече от 600 неправителствени организации от цяла Европа.

По същото време обаче в големите градове на Франция ще се проведат контрамитинги, които ще преминат под надслова: „Да защитим светската република от ислямската офанзива“.Те са инициирани от движение, близко до френската крайна десница. Протестите ще са в Париж, Бордо, Лион, Страсбург, Тулон и Тулуза. Планирани са демонстрации и в Лондон, Мадрид, Виена, Букурещ, Будапеща, съобща news.bg.

В мълчалива демонстрация пред френското посолство в Брюксел ще се включат и лидери на Партията на Европейските социалисти. Те вече заклеймиха действията на френските власти срещу ромите, а идната седмица ще настояват те да бъдат остро разкритикувани в специална резолюция на Европейския парламент.

Припомняме, вчера бе оповестено, че повече от половината французи са на мнение, че външният министър на страната Бернард Кушнер трябва да подаде оставка заради разразилия се скандал около експулсирането на ромите от страната.Преди дни самият външен министър обяви, че е обмислял да се оттегли и дори е обсъдил това с президента Никола Саркози.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *