18/04/2024

Повторна проверка доказа: Плажът Вромос наистина е радиоактивен!

Някои заинтересувани от печалбите си, но не и от здравето на хората, набързо премахнаха тези табели на плажа Вромос

Плажната ивица Вромос наистина е радиоактивна, показа повторната проверка за невидимото опасно за здравето лъчение.  Плажът се намира
Между Бургас и Созопол.

На опасното място ще бъдат поставени информационни табели, предупреждаващи туристите, че тук има повишено ниво на радиация, съобщи агенция „Фокус“, като се позова на областния управител на  Бургас Константин Гребенаров.

Живеещите в района на заразената зона трябва да бъдат известени за опасността, се посочва в писмо до областния управител от министерствата на околната среда и на здравеопазването. Изследванията показват, че излъчването на уран е два пъти над нормата, а на радий – четири пъти.

Според Гребенаров точно радиацията, а не толкова повишеният естествен радиационен фон, представлява риск за плажуващите. Според експертите от министерствата обаче „замърсяването на плажната ивица на залива е локално и не засяга околните плажове, включително и този на Черноморец“.

Шефът на Областна управа – Бургас,  забрани използването на плажа още в началото на миналия месец. Поставените табели обаче бързо бяха махнати от мястото им. Заповедта  още тогава предизвика недоволството на собственици на хотели в района, заради което беше поискана повторната проверка. Според хотелиерите забраната обслужвала икономически интереси и целяла поевтиняване на земята в Черноморец.

Радиационното замърсяване на залива е причинено от тоновете отпадъци, които са изхвърляни там през 60-те и 70-те години от вече затворената мина „Ресен“, припомнят специалистите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *