20/04/2024

Предотвратиха атентат срещу Путин

Специалните служби на Украйна и Русия провалиха план на терористи, готвещи покушение срещу Владимир Путин. , съобщава Първи канал. Бандитите, обявени за международно издирване, били заловени в Одеса. Те признали, че се готвели след изборите да пристигнат в Москва, за да извършат серия от взривове. Бомбите вече били доставени в столицата и скрити в района на Котузовски проспект.

Според думите на задържания Адам Осмаев подготовката за терористичните актове вече е завършена, целта на терористите била правителственият кортеж. Зад организацията на покушението стоял главатарят на чеченските екстремисти Доку Умаров.

За разкриването на заговора помогнал взрив в Одеса, който в началото бил приет за избухване на газ. По-късно обаче се изяснило, че в дома, където станала експлозията, комплектували бомби.

Адам Осмаев и неговият баща Асланбек били задържани в Одеса в хода на спецоперация на 6 февруари. Те бяха обявени за издирване след като на 4 януари на ул. Тирасполска гръмна взрив, при който загина 26-годишният Руслан Мадаев, роден в Чечения, но гражданин на Казахстан, а 28-годишният Иля Пянзин бил хоспитализиран с изгаряния. Той насочил оперативните работници към Осмаеви.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *