29/03/2024

Бурни протести срещу грабливите монополи и днес в столицата

Нова вълна от протести заля столицата. ВМРО и Атака записаха пореден епизод от народното недоволство срещу високите сметки за ток, парно и вода.

За разлика от протеста през почивните дни обаче, когато по софийските улици излязоха хиляди, в работния вторник пред ДКЕВР дойдоха в пъти по-малко.

Стотици недоволни граждани се вдигнаха на бунт срещу неоправдано високите сметки. Те твърдо отказаха да плащат фалшивите фактури и да вярват на лъжите на чуждите монополисти.

„Отказваме да бъдем роби на чужденци и продажни български чиновници“, викаха с пълни гърла протестиращите. Те настояха за разваляне договорите с монополистите и за оставката на икономическия министър Делян Добрев.

„Ние ще протестираме, докато не бъдат изпълнени справедливите искания на народа“, закани се лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов и добави: „Повече не можем да търпим и така, както няколко пъти сме палили Османската империя, сме готови да изгорим и тези боклуци“.

Веднага след казаното от него симпатизанти на ВМРО започнаха да замерят с домати чучело с лика на Делян Добрев, поставено пред импровизираната трибуна на входа на ДКЕВР, след което го запалиха.
Под звуците на патриотични песни зам.-председателят на партията Ангел Джамбазки повали с ритник на земята остатъците от плашилото.

Гражданите, преобладаващата част от които пенсионери, се оплакаха, че получават прекалено ниски пенсии и поискаха: „Бойко, ако ЧЕЗ не изчезне от България, изчезваш ти“.

Каракачанов ще търси среща с премиера Борисов, за да изложи исканията на протестиращите: разваляне на договора за приватизация на трите ЕРП-та; незабавна отмяна на неправомерните и спекулативни повишения на цените на тока, водата и парното; прекратяване концесията на Софийска вода; съд на лицата, отговорни за въпросните приватизационни и концесионни сделки при неизгодни за България условия.

Лидерът на Атака Волен Сидеров от своя страна подчерта, че действията на ЕРП-тата не само ограбват държавата, но представляват и национално предателство.

„Не може такива хора да получават милиони, а на мен да ми се обажда бай Иван Тошев от Врачанско и да ми плаче, че взима 180 лева пенсия, а сметката му за ток е 106 лева и да ме пита: Какво да правя, да се обеся ли, да се удавя ли в Дунава?“, обясни още той.

Атакистът призова това правителство да изгони монополистите, в противен случай те ще изгонят властимащите и ще ги поставят на съд.

Сидеров отправи и стрелички към бившия премиер Сергей Станишев, и към лидера на движение „България на гражданите“ Меглена Кунева:
„Станишев, ти управлява 4 години и можеше да ги изгониш, но не го направи, а сега подкрепяш протестиращите. Ти си лицемер и нямаш право да говориш по тази тема“.

Лидерът на Атака упрекна и Меглена Кунева, че по нейно време в кабинета Сакскобургготски България е продала АЕЦ „Козлоздуй“.
„Тези хора заслужават затвор, а не да градят политическа кариера“, заяви Сидеров и допълни, че всички, които гласуват за Костов, Кунева, Станишев и Борисов, значи са мазохисти.

Така гражданите отказаха да бъдат повече роби в собствената си държава: „София гори и скоро ще бъдем не стотици, не хиляди, а милиони. Трябва да се борим така, както се борят гърците, защото с тези пенсии ние сме в гроба и умираме“, обяви Сидеров.

Пред ДКЕВР беше дошъл и редовният протестиращ Йоло Денев, който имаше възможността да се оплаче на лидера на ВМРО, че взима едва 115 лева пенсия. Денев бе разстелил и огромен плакат с надпис „Българска пролет! Революция! Одържавяване. Не на грабежите и мизерията. Човешкият живот – на народа“.

Протестът на националисти и патриоти беше „подсилен“ с факли, пиратки, партийни знамена и огромен национален флаг. Протестите им не се изчерпват и с днешната демонстрация.

„Те ще продължат и в четвъртък , и в неделя, и в следващата неделя, и в по-следващата, докато не изпълнят исканията ни“, закани се Ангел Джамбазки.

http://news.ibox.bg/news/id_1671472405
Снимката е на БГНЕС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *