17/06/2024

Плевнелиев положи клетва, Доган и Марин отсъстваха от церемонията

Малко след 10 часа новоизбраният президент Росен Плевнелиев в препълнената зала на Народното събрание произнесе „Заклех се“, положил ръка върху Конституцията на България. След това целуна Библията и бе благословен от Патриарх Максим.

Същата процедура след него извърши и вицепрезидентът Маргарита Попова.

При засилени мерки за сигурност в парламента се провежда церемонията по полагането на клетва от новия президент. По Конституция това става три дни преди да изтекат правомощията на настоящия държавен глава Георги Първанов.

Залата е препълнена от ВИП гости. Освен Българският Патриарх, президентът Първанов, премиерът Борисов и целият министерски съвет, на церемонията са президентите Желев и Стоянов, дипломати, лидерите на съдебната ни система.

Прави впечатление, че в залата не дойдоха вицепрезидентът Ангел Марин, който е обиден на премиера Борисов и заяви, че няма да е заедно с него по време на церемониите, както и лидерът на ДПС Ахмед Доган.

В парламента не дойде и новата първа дама – съпругата на Плевнелиев – Юлияна, нямаше я и Зорка Първанова. Припомняме, обаче преди десет години, когато Първанов положи клетва като президент той беше придружен от съпругата си.

С аплаузи и на крака бяха посрещнати в пленарна зала Росен Плевнелиев и Маргарита Попова в началото на днешната тържествена клетвена церемония. Председателят на НС Цецка Цачева прочете решението на ЦИК, с което Плевнелиев и Попова са избрани за президент и вицепрезидент на България.

През цялото време на церемонията депутатите от Атака демонстрираха мълчалив протест, държейки в ръцете си плакати – „Плевнелиев избран с измама“. Направи впечатление, че трима атакисти бяха в зала, но не вдигнаха плакати срещу Плевнелиев. По местата си останаха Огнян Стоичков, Николай Пехливанов и Явор Нотев.

Аз не искам народът на Ботев и Левски да бъде сочен като пример за корупция в Европа

Ще бъда президент на всички български граждани, заяви Плевнелиев в първата си реч като заклел се президент на България. Тя продължи 36 минути и три пъти бе прекъсвана от аплодисментите на депутатите от ГЕРБ.

Заклелият се президент обеща да бъде надпартиен президент. Ще съдействам за отваряне на институциите към хората, уври Росен Плевнелиев.

Той специално се обърна към досегашните държавни глави на страната с думите „Уважаеми г-да президенти Желев, Стоянов, Първанов, вие работихте за успешния преход на България към демокрация. Убеден съм, че ще продължите да работите заедно с всички нас за успеха на България.

Не държа всички да ме обичат и да ме харесват всички, но държа да бъда компетентен държавен глава, подчерта той. Влизам в президентството не за да търся самоцелна власт, изтъкна президентът Плевнелиев. Ще бъда политически арбитър, пристрастен единствено към националните интереси, обеща той.

Справедливост за гражданите; културно и духовно развитие; работещи институции; добра бизнес среда; инфраструктура на европейско ниво; енергийна ефективност независимост и либерализация; България на регионите; образование, наука и иновации.

Това са сред заявените от Плевнелиев приоритети. Той поясни, че те са двигатели на икономическия растеж и че по тези приоритети и много други се търси национален диалог, съгласие и резултати.

Плевнелиев отледи голямо внимание в речта си върху икономическото развитие на страната, непрекъстано акцентирайки какво трябва да е нивото у нас през 2020 година.
Политиците не създават пари. Създава ги икономиката, подчерта още Плевнелиев и изтъкна, че трябва да се борим за всеки лев инвестиции. Малките и средни предприятия формират 2/3 от работните места в България и трябва да им осигурим достъп до финансиране, категоричен е Плевнелиев.

Като двигатели на икономическия растеж той посочи борбата със сивата икономика, иновациите и образованието. „Имаме постижения в науката, време е да се научим да печелим от това, трябва да окуражим реформите в българското образование, което е мост към бъдещето“, добави Плевнелиев.

Като най-голям капитал в обществото той посочи хората. Плевнелиев призова да се обединим по националната програма за развитие „България 2020″ , идея следвана независимо кой е на власт.

„Аз не искам българският народ и държава да бъдат асоциирани с корупция и организирана престъпност, народът на Ботев и Левски да бъде сочен като пример за корупция в Европа и ще мобилизирам целия обществен ресурс за създаване на обществена нетърпимост към корупцията, чрез упражняване на контрол от гражданското общество, върховенство на закона, ефективно взаимодействие на институциите, принципност и морал на държавните служители“, заяви Плевнелиев, прекъснат от аплодисменти.

Той заяви, че реформите в правосъдието и обществения ред са ключови и трябва да продължат. „Сега е моментът да създадем процедури, които да отхвърлят възможността от безпринципни назначения в съдебната система“, каза още Плевнелиев.

Той призова политиците да запазят критичността си, да търсят алтернативи, да бъдат себе си и подчерта, че триумфът над политическия противник не трябва да минава през загърбването на националния приоритет и отново бе прекъснат от аплодисменти.

България трябва да надгради своя успех, подчерта Плевнелиев и заяви категорично, че ще работи за европейското развитие на България и ще зададе курс за по-ефективна интеграция на страната в Европейския съюз.

По думите трябва да построим модерна България, България с репутация на качествен производител, уютно място за живее, добър съсед и надежден партньор – България е абонирана за успеха през 21 век. „Всички можем, ако искаме да съградим“ и призова: „Нека го направим заедно!“.

news.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *