24/04/2024

EНП: Агентите духовници – поредна срамна страница от историята ни

Единна народна партия приема публикуваните имена на сътрудници на комунистическите тайни служби в различни вероизповедания като поредната срамна страница от историята ни, която засяга най-чувствителните пластове на духовното ни битие.

Фактът, че висшият клир на традиционното за България православно вероизповедание и висшите духовни водачи на мюсюлманското и католическото в страната са обслужвали интересите на тези, които наричаха религията „опиум за народа”, събаряха църкви и изпращаха свещеници в лагери, говори за морална низост. В това отношение много по-достойни са откровените агенти на комунистическата идеология, които поне не са подвеждали съкровенията на хората в търсене на истината за Бога.

За 22 г. почти никое от изброените лица не намери сили да се покае пред миряните и да поиска прошка, а обратно – ревностно претендираха за консервативната си йерархия, недосегаемост от държавата (и често от паството) и страстна защита на имотните интереси.

Това, че изпихме горчивата чаша на истината не трябва да ни отвръща от духовно общение с Господ, защото Църквата е паството, а не Храма. Блажени са бедните духом и за това ще оставим настрана и с презрение споменатите да блаженстват, а Бог да отреди възмездието им. Ще се намерят духовни пастири на народа, както винаги е било през вековете, и отново ще тръгнем напред, защото силата на духа е важна за всяка нация.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *