28/10/2020

Победа! Забраниха добива на шистов газ у нас! (видео)

Със 166 гласа „за“, 6 – „против“, и трима въздържали се, парламентът наложи безсрочна забрана върху проучването и добива на шистов газ по метода „хидравлично разбиване“ или сходни техники.
Против бяха шестима депутати от Синята коалиция, а двама техни колеги от левицата и един депутат от ГЕРБ се въздържаха.
Дискусията продължи почти през целия пленарен ден – повече от четири часа, предаде БТА.

Защо това е победа в полза на природата и бъдещето на България – вижте смразяващия филм „Газланд“ тук, направен от американец. Ще ви настръхнат косите от ужас! – видео

След масови протести в редица градове, Министерски съвет оттегли решението си вчера за договор с „Шеврон“, а ГЕРБ реши да предложи пълна забрана върху прилагането на технологията хидравлично разбиване при проучване и (или) добив на газ и нефт.

Зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ Валентин Николов предложи днес в решението да бъде записано, че забраната върху спорния метод е безсрочна и тя важи за територията на страната и прилежащата й акватория в Черно море. С това искам да сложа край на спекулациите и интерпретациите, от опозицията веднага потърсиха вариант за задкулисни игри, коментира Николов.
Така, посочи той, ГЕРБ за пореден път показва, че работи с гражданското общество и се вслушва в думите му, което ще продължава и занапред.

Депутатите приеха по принцип проекта на лидера на РЗС Яне Янев за мораториум, с редакциите, направени от икономическата комисия и допълнени от предложението на ГЕРБ в залата.
Мотивите ни са срещу метода на проучването и добива, при който се използват отровни и канцерогенни вещества, обясни Янев.

Думата „мораториум“ беше заменена със „забрана“ по предложение на Любен Корнезов и Петър Димитров от левицата.

С приетите текстове се забраняват добив на шистов газ, както и проучвания за добив на газ и нефт, които се извършват по спорната технология. Всички подобни методи трябва да бъдат спрени, а нарушителите се санкционират с глоба от 100 млн. лева.
Дава се срок три месеца на лицата, вече придобили разрешение за извършване на проучвания и добив по този метод, да представят за одобрение преработени работни проекти, невключващи забранените методи. Субектите, които не го направят в срок, ще загубят правата си, предвижда мораториумът.

По предложение на Корнезов отпадна текстът, че те няма да имат право на компенсация или обжалване. По негово искане отпадна и разпоредбата, че освен с глобата, нарушителите ще се наказват и с конфискуване на техниката.

Народното събрание отхвърли проекторешението за мораториум, внесено от ПГ на „Атака“. То предвиждаше забраната да е за 20 години.
746 населени места са предвидени да бъдат надупчени с 28 167 сонди по този метод, посочи Волен Сидеров. Той препоръча правителството да връчи протестна нота срещу опитите на американския посланик у нас Джеймс Уорлик да лобира в полза на „Шеврон“ и в същото време поиска оставката на министъра на енергетиката Трайчо Трайков, че е излъгал депутатите, че няма издадено разрешение за добив на шистов газ.
Според Сидеров управляващите искат някакъв компромисен вариант, така че да са доволни и „Шеврон“, и обществото, което говорело за задкулисно споразумение.

Съпредседателят на Синята коалиция Иван Костов настоя, преди да се произнесе парламентът, да се вземат становищата на компетентните институции – на Института по геология към БАН и на Минно-геоложкия институт „Св. Иван Рилски“, както и на МОСВ, и на МИЕТ.
Простият въпрос към тях е вярно ли е, че са правени проучвания вече по тези методи, откога и какви са данните. Ако се окаже вярно, ще означава, че забраняваме със задна дата нещо, което се прави у нас през последните 50-60 години, обобщи Костов.
Според него е важен и въпросът с диверсификацията на доставките на газ, тъй като засяга и националната сигурност.

От левицата декларираха, че приемат и двете предложения за мораториум, макар че преди почивката с 43 гласа “ за“, 14 – „против“, и 66 – въздържали се, НС отхвърли предлагания от „Коалиция за България“ законопроект за забрана на проучване и добив на шистов газ.
Любен Корнезов даде за пример Франция, която е приела специален закон за забрана на проучването и добива на шистов газ чрез „хидравлично разбиване“, и затвор от една година при нарушение.
Според него обаче държавата прекрачва правата си с предвидената глоба от 100 млн. лв. и конфискация на оборудването.

Противоконституционно било и да няма възможност за обжалване. ДПС ще подкрепи предложението за мораториум, защото няма безспорни доказателства за здравето на хората, за почвите, водите и околната среда, заяви преди гласуването Джевдет Чакъров.

dir.bg

(Visited 58 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *