19/04/2024

В Ихтиман луднаха по отопление с чипс

Маргарита Петкова е кмет на община Ихтиман втори мандат. Синеоката дама инициира новости, с което гарантира просперитета на града. Ихтиман обра призовите отличия в българския вариант на националната ВЕИ шампионска лига, организирана от Асоциацията на българските енергийни агенции /АБЕА/ през ноември 2009 г.

„Соларен парк Пауново” от 1 мВт /ситуиран на 45 дка/ донесе на града първо място в категорията „Слънчева енергия” и трето от  „Биомаса” за 3 мВт отоплителна централа на чипс.

ВЕИ-лигата е част от европроект, финансиран по програма „Интелигентна енергия в Европа”, в която освен България, участват още Франция, Германия, Унгария и Полша. Идеята е общините по-бързо да се адаптират към бързо развиващата се енергийна обстановка, както и да споделят опита си в оползотворяване на биомаса и слънчева енергия за успешно регионално развитие. Потърсихме г-жа Петкова по две причини. Първата е, за да разберем с какво се е променил животът на града след получаване на наградата. И втората – заради предстоящите енергийнни дни, които се организират ежегодно от Европейската комисия.

Маргарита Петкова

–       Г-жо Петкова, какво ви донесе златния медал от категория „Биомаса”?

–         Никога Европа нямаше да разбере къде е 14 000-я Ихтиман, ако не беше събитието ВЕИ-лига, както и помощта на Енергийна агенция-Пловдив. Партньорството ни донесе участие в редица полезни проекти и няма да спре дотук. Промишлената ни зона е изцяло газифицирана, защото наблизо минава международно трасе, осигуряващо синьо гориво и за Македония. Изпълнили сме ангажимента по отношение на спестените емисии, но имаме още много работа, за да превърнем Ихтиман в зелен европейски град. Защото задачата на зелените селища не е в тях да димят много комини, а да се отопляват от един. Спестените средства от замяната на нафта с биогориво /чипс/ реинвестирахме в учителския труд, в базата, в развитието на цялата дейност.

–         Какъв път извървяхте, за да реализирате проекта „биомаса Ихтиман”? Спестихте ли от смяната на модела?

– За наш късмет бащата на проекта „Биомаса Ихтиман” доц. Янко Янев, който работи във Виена, има вила в региона. Неговите изследвания и партньорството ни с учени в областта на ядената енергия положиха основата. Следващата ни стъпка беше да „копираме” съответен модел на австрийски град с централа за биомаса. Инвеститори я построиха, като преди това закупиха и земята. Общината е собственик на около 13 000 ха гори, което пък гарантира сигурността на суровината.

И ето вече трета година след смяната на дизела с алтернативно гориво икономисваме по 50%, защото най-големите ни общински харчове са за отопление. Със спечелени към 1 млн. лв. от фонд енергийна ефективност санирахме всички училища и детски градини.

–         Повярваха ли Ви?

–         Хората свикват със статуквото и не обичат революционните проекти. Не вярват, че като сменим котлите, абонатните станции и изобщо отоплителната система ще получават по-евтина и качествена услуга. Тях не ги интересуват изчисления, линейни графици или някакви кодове. Но в общата кауза ни помогна и добрата комуникация с неправителствени организации, които доказаха предимството на модела чрез различни цифрови отразители. И хората не просто повярваха, а се убедиха.

Първо се промени въздуха. Градът ни се слави с една мъгла, която ляга като шапка над котловината. Но сега вече дишаме много по-леко. После интелигентната зелена енергия направи достатъчно топло и то  наполовина по-евтино във всички учебни заведения и общински сгради, включително в хотела и обслужващите сгради на голф игрището. Техните собственици първи смениха скъпия дизел с алтернативно гориво.

Последвалите ги две-три частни къщи, преминали на отопление с чипс окончателно разбиха недоверието. В общината вече имаме много молби от кандидати за евтина енергия, но за съжаление нямаме капацитет. Поставили сме си дългосрочна цел производство на пелети, друг тип биогориво и закупуване на индивидуални малки котлета за частни абонати.

И с това да решим две неща – да задоволим желанието на хората за евтина екоенергия, като ги научим да пазят природата и качествено да оползотворяват ресурса на гората.

Автор: Мариана Павлова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *