26/04/2024

Необикновено „извънземно“ дърво расте в Бразилия

На необикновеното дърво, наречено Джаботикаба, плодовете растат направо на ствола му. В Бразилия това сякаш „извънземно” растение е известно с названието гроздово дърво. Добре се развива също така в Португалия, Аржентина и най-вече – в Бразилия. Сочният му пурпурен плод може да се откъсне и изяде направо от дървото.

Плодът на Джаботикаба  се използва за приготвяне на сладко и свежи сокове. От тях също така се прави и вино, както и много силен ликьор. Понякога просто няма друг избор, защото плодовете му не могат да се съхраняват дълго. Едва три дни след откъсването им от дървото започват процеси на гниене.

Ще ви трябва много търпение, ако речете да си завъдите такова дръвче. То трябва да расте в продължение на 100 години, за да достигне зрелост, но си струва усилията. Доказано е, че това красиво екзотично дърво се адаптира добре. Най-добра среда за него е влагата и леко киселата почва, но то ще расте добре дори на алкални почви.

Дървото цъфти два пъти в годината. Цветовете му изглеждат  малко като извънземни създания така разположени по клоните и ствола. Тази особеност – цветовете да избиват направо върху ствола, а не на новите клонки, се нарича каулифлория.

Ако растението получава достатъчно влага, то ще цъфти и плододава през цялата година. Размерът на плодовете му е около четири сантиметра в диаметър. Плодчето съдържа в себе си четири едри семки. Покрай това, че служи за храна неговите изсушени кожици се използват като билка за лечение на астма и диария. Помагат още за смекчаване на проблема при възпалени сливици. Освен това в плодовете на Джаботикаба са открити няколко противоракови съставки.

Съществува надежда, че това красиво и необикновено растение може да стане полезно в борбата с новата чума за човечеството – рака.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *