25/04/2024

Кометите обявиха война на Слънцето! Втори таран за 10 дни!

Слънцето все още не е успяло да се съвземе от удара с комета на 10-и май 2011 г., когато нашето светило получи таран от друга нейна опашата родственица. След първото стълкновение учените забелязаха успоредно със Слънцето нова потенциална планета камикадзе. На 20-ти май тя бе привлечена от звездата ни и се изпари в нея. Интервалът между двете събития беше само десет дни. Сякаш кометите са обявили война на Слънцето.

Както и предишния път учени от НАСА фиксираха на Слънцето мощно коронарно изхвърляне на маса почти едновременно със стълкновението с кометата. Скоростта на разтопената плазма – поток от протони, електрони и тежки елементи, превиши 1,6 милиона километра в час, а масата достигна десет милиарда тона.

В НАСА смятат, че между коронарните изригвания на Слънцето и кометите – камикадзе няма връзка. Двете небесни тела, „бомбардирали“ зездана, се отнасят към класа на околослънчевите комети, носещи името на астронома от XIX век Хенрих Крейц. Той пръв изказал хипотезата за родствената връзка между тези космически обекти, които са се образували при разпадането на огромна комета преди няколко столетия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *