28/03/2024

Ракът победи големия човек – Теодора Захариева

 

Смелата Теодора

Днес преди обед почина Теодора Захариева, председател на Български пациентски форум, съобщи д-р Стойчо Кацаров, с когото тя от дълги години работи в неправителствения сектор.

Повече от 10 години Теодора се бори не само с тежката диагноза рак, но и с бездушието на институциите. Тя беше първата, която приживе осъди Министерството на здравеопазването (МЗ) за това, че не са й осигурени навреме животоспасяващи лекарства.

Още през 2004 година Теодора Захариева застана с протест пред сградата на Министерството на здравеопазването като си свали перуката след тежката химиотерапия. Средствата, които тя спечели от делото срещу МЗ, тя вложи в пациентска организация за обучение на хора, болни не само от онкологични заболявания, но и с други страдания, да отстояват правата си пред държавата и да се чувстват пълноценни хора.

„Като човек от 12 години с онкологично заболяване съм се уверила, че най-важното е профилактиката, съвременната медицина дава големи възможности за това“, каза преди време в интервю за БГНЕС Теодора Захариева.

Едно от най-тежките онкологични заболявания е рак на шийката на матката, то е на второ място по смъртност сред жените след рака на гърдата. Причинява се от вирус, наречен папилома и някои негови типове причиняват болестта. За последните 25 години в България двойно са се увеличили тези заболявания, припомни тогава Захариева. А в това време има ваксини, които сложени навреме на младите момичета, предпазват от болестта. Тези ваксини са в така наречения препоръчителен списък, а ние искаме те да са в задължителния, както e в много страни по света, категорична беше Теодора Захариева.

Държавата не се грижи по никакъв начин да защити с тази ваксина младите, не закупува ваксината и не я предоставя. Нека да не спираме да настояваме пред държавата да изпълнява ангажиментите си.

Тогава Теодора Захариева заяви, че вече се бори с пети министър на здравеопазването и няма да се откаже. „За мен това е кауза, която не ме уморява, а ме зарежда. Иска ми се и да не правим такива неща само кампанийно, по Коледа или 1 юни, а те да станат наистина приоритет и ангажимент на държавата и обществото. Такива са и целите, които отстояваме всеки ден и в нашата неправителствена организация. За мен няма по-голямо щастие от това по празници да получа смс „Благодаря, че ми спаси живота“, сподели Теодора Захариева, която бе отличена с голямата награда „Човек на годината“ 2009 от Български хелзинкски комитет. Наградата й бе връчена на 10 декември, когато се отбелязва Международния ден на правата на човека, когато Общото събрание на ООН провъзгласява Декларацията за правата на човека.

Българските пациенти не познават правата си и това е много удобно за институциите. В болниците дават на хората да подпишат информирано съгласие, което нищо не им казва, пълна формалност. Само се говори „пациентът в центъра на системата“. Пациентите не бива да се сърдят на лекари и болници, а заедно да потърсим сметка на администрацията, убедена бе Захариева.

Теодора Захариева спечели окончателно делото срещу МЗ пред Върховния касационен съд, през 2008 г. Първа дело срещу министерството го спечели онкоболната от Пловдив Росица Шкодрова, но когато излезе решението, тя не беше вече между живите. Тогавашният министър на здравеопазването Радослав Гайдарски обжалва решението на Апелативния съд, който осъди МЗ да заплати на онкоболната Теодора Захариева 100 хиляди лева за това, че в периода 2003-2004 година не й е осигурило животоспасяващи лекарства.

Междувременно Теодора Захариева учреди заедно с лекари, общественици и приятели Агенция за информационна и правна помощ на болните с онкологични заболявания. Агенцията активно подпомага пациенти, организира профилактични прегледи и други дейности, които определят сериозно място на Агенция в неправителствения сектор на здравеопазването.

dir.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *