20/04/2024

В интернет изтече секретен списък за оръжия, управляващи хора

В интернет бе качен секретен списък на оръжията на Пентагона, чиято цел е управление на противника. В този списък фигурират както вече съществуващи оръжия, така и проектни нови разработки на така нареченото несмъртоносно оръжие – неговата задача е не да отстрани противника, а да го управлява.

Тайните документи са публикувани от сайта Public Intelligence – в превод обществено разузнаване, който по-рано беше разсекретил някои вътрешни документи по националната безопасност на  Пентагона.

„Справочник на оръжието с несмъртоносно действие”, който се състои от повече от 100 страници, съдържа описание и характеристики на оръжието, възможните последствия от неговото използване и съпътстващите щети. В справочника има описания на различни лазери, топлинни лъчи и излъчватели на звукови вълни, използвани за управлението на тълпи, за създаване на проблеми в работата на двигателите, за временно парализиране на противника и други подобни.

Подобни разработки се правят в Обединеното управление по несмъртоносно оръжие при Пентагона, което е създадено през 1996 г. скоро след военните операции с Сомалия и Босна. Според думите на военния експерт на вашингтонския Център за стратегически и международни изследвания Джеймс Люис основната задача на това управление е да се побеждава врагът без неговото физическо унищожаване. „Не е ясно ще видят ли повечето подобни новаторски разработки бял свят в близко бъдеще”, казва още Люис.

По-рано управлението по несмъртоносно оръжие многократно е било критикувано за разходването на огромни средства. Според отчетите за 2009 г. ведомството е похарчило не по-малко от 386 милиона долара за разработката на 50 проекта за нови видове оръжие, но нито един от тях така и не е бил реализиран.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *