26/04/2024

Преживяхме най-жаркото десетилетие. А по-нататък?

През последните 15 години планетата преживя 13 най-горещи лета в цялата история на метеорологичните наблюдения, съобщи Световната метеорологична организация. Нейният генерален секретар Мишел Жаро на среща на върха в ООН, посветена на проблемите от изменението на климата в Дурбан, ЮАР заяви:

„Нашите практически изследвания еднозначно ни дават да разберем, че нашият свят в последно време става все по-горещ. Това затопляне преди всичко е предизвикано от дейностите на човека. А политическите ръководства на държавите по света нрябва да отчитат и друг факт – в атмосферата на Земята концентрацията на парниковите газове достигна поредния си максимум и с голяма скорост се приближава до нивото, което съответства на повишаването на температурите по цялата планета с 2,-2,5 градуса по Целзий.Трябва да се припомни, че според експертите, повишаването на температурите на въздуха над този праг може да предизвика необратими и дългосрочни изменения на Земята”.
Изтичащата вече година приключва горещото десетилетие, започнало от 2002 г. 2011 г. се класира на десето място, считано от 1850 г., когато са започнали точните метеорологични наблюдения. При това без да се отчита влиянието на течението Ла Ниня, което през последните 60 години беше много разрушително. То предизвика екстремално засушаванеп на островите в екваториалната част на Тихи океан, в източните региони на Африка, а също и в южната част на САЩ. Ла Ниня също така предизвика тежки наводнения в Източна Австралия, Африка и Южна Азия.

В много региони на света средногодишната температура на въздуха се оказа по-висока отколкото през миналия век. Така например температурата в северните райони на Русия, от януари до октомври тази година, превишаваше на места средните показатели с 2 до 5 градуса. А във Финландия за последните 200 години метеорологични наблюдения изминалото е най-горещото лято. В Арктика площта на морския лед е намаляла до минимум. Поставен е и своеобразен рекорд по „тънкост” на леда.

От жестоки наводнения и тежки засушавания през тази година пострадаха Източна Африка, Източна Азия, Северна Америка,у Централна и Южна Америка, Южна Азия.

Човечеството преживя най-горещото десетилетие. Какво ни чака от тук нататък? Засега категоричен отговор от учените на този въпрос няма – предлагат се от апокалиптични, до успокоителни прогнози.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *