29/03/2024

Някои празнуват Коледа и така – с плуване в ледена вода

В разгара на зимата жители на няколко европейски страни посрещнаха Рождество Христово с коледни бани въпреки ниските температури на водата, пише вестник „Фигаро“.

В Берлин в езерото Оранкзее смелчаци от двата пола се потопиха с огненочервени бански или чисто голи във водите, чиято температура беше около 0 градуса по Целзий. Мнозина от ентусиастите носеха червени тюлени ръкавици или червени шапки като на Дядо Коледа. Някои се бяха накичили с елхови гирлянди, предаде БТА.

Около 400 души участваха в Барселона в 103-ото издание на Коледната купа – шампионат по преплуване на старото пристанище на каталонската столица. Мнозина от участниците в състезанието бяха дегизирани като Дядо Коледа.

Дъждът не попречи и на смелчаците от клуба Серпентина да участват в традиционното коледно преплуване на изкуственото езеро Серпентина, намиращо се в лондонския Хайд парк.

В Монако асоциацията Приятели на коледната баня се изкъпаха в монакския залив с благотворителна цел. Приходите от осмото издание на тази проява отидоха за асоциация, набираща средства за онкоболните. Мекото време в княжеството направи традиционното коледно плуване по леко изпитание от миналогодишното издание на проявата.

В Бретан във Франция привържениците на традициите се подготвят също за зимно къпане, известно като Банята на морските лъвове. Тази година ритуалът ще се проведе на 30 декември в курортния град Фуенан.

Снимката е на ЕРА/ВГНЕС

http://dnes.dir.bg/news/koledni-bani-12686890

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *