26/04/2024

Живи растения на милиони години откриха в Тибет

Югозападен Китай, където природата сама е създала резерват от реликтова гора. За това съобщава испанският биолог Хорди Лопес. Благодарение на подходящите климатични условия в долината на Китайско-тибетските планини много доисторически растения са преживели ледниковата епоха от кватернерния период.

Заедно с група учени от Китайската академия на науките испанският биолог се отправил в самите дълбини на този удивителен регион, източно от Тибетското плато, към мястото с романтичното название Каньонът на скачащия тигър. Експедицията търсила представители на доисторически растения, които тук са могли да бъдат съхранени милиони години. Китай си спечели славата на третата в света страна по броя на разнообразните видове растения. Много от тях, според мнението на изследователите, живеят тук от незапомнени времена и дори заледяването, опустошило Европа и Северна Америка, не е успяло да ги унищожи.

„Ние намерихме огромно количество реликтови растения в Китайско-тибетските планини. Те се отнасят към особен тип бореотропическа флора. Те са се появили на Земята по време на Варовиковия и дори – на Юрския период. Такова растение например е популярното в цял свят дърво Гинко билоба. Това са истински живи изкопаеми”, коментира Хорди Лопес.

Преди 15 милиона години гората с цялото разнообразие на тези растения е покривала цялото Северно полукълбо. Но в края на третичния период климатът започнал рязко да се променя, а в кватернерния ледниците започнали стремително да настъпват от север. Пищните доисторически гори загинали. Само част от тях са оцелели в убежищата, създадени в планините в южната част на Китай. Тук се създали благоприятни температурни условия с умерен климат. Освен това дълго време била запазена сеизмична активност, която изключвала резки промени в релефа.

Под защитата на стръмните планини доисторическата флора не само че оживяла, но и дала живот на нови видове. Изследователите особено много се интересували в кои региони обитават палеоендимити, тоест представители на древни гинеалогически клонове, къде могат да бъдат намерени неоендемити – това са видове, образували се през последния милион години на изолирани ареали.

Снимките са на vionto.com ©

За да отделят старите растения от младото поколение, се наложило да бъде изследвана възрастта на геоложките пластове в тази местност. Оказало се, че новите видове доисторически растения обитавали планините Хендуаншан, докато в същото време древните представители на флората се заселили на възвишенията на югоизток и в Централен Китай. Източната част на Тибетското плато е далеч по-старо, отколкото Хендуаншан, която се е формирала едва преди 3 милиона години. През това време горите от Варовиковия период вече са изчезнали.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *