29/03/2024

Северният ледовит океан позеленя от жега

Сътрудници от Националното управление за океанографски и атмосферни изследвания на САЩ (NOAA) стигнаха до извода, че в Арктика започва нова климатична фаза, съобщава Associated Press. Ледовете, които тъмнеят при процесите на топене, са започнали да поглъщат повече топлина и слънчева радиация. А тундрата, за сметка на повишаването на температурите, все по -активно позеленява.

Отчетите за състоянието на Арктика се публикуват всяка година от 2006-та насам. В тях се огласява информация за атмосферата, ледовете и водите на Северния ледовит океан, а също така и за екосистемите на Арктика и Гренландия. През тази година в отчета са прибавени и нови раздели, отнасящи се до парниковите газове, ултравиолетовото излъчване и химическите процеси в морските води. Получените данни доказват неблагоприятните изменения в климата на региона, които са резултат от глобалното затопляне.
От 2000 г. насам площта на ледовете в Гренландия е намаляла с близо 530 квадратни мили. „ През последните пет години дебелината на леда в Северния ледовит океан е била най-тънката за цялата история на наблюденията. Вече две години подред всичките три основни арктически пролива са били свободни от ледове за преминаване на кораби”, се казва в доклада.

По всичко личи, че топенето на ледовете от тук нататък само ще се ускорява. Покритите с лед или сняг повърхности отразяват добре слънчевата светлина, но и при най-малкото топене се появява мътна вода, която поглъща топлината и в пъти усилва ефекта на глобалното затопляне.

Температурата над арктическите територии ще се повишава като по този начин ще способства увеличаването на тундровата растителност. Това ще доведе до промени в живота на обитателите на морските и земните екосистеми. Още сега все повече намаляват местата, кодето могат да живеят белите мечки и моржовете. Но има и такива, които печелят от затоплянето. През последното десетилетие фитопланктноът в Северния ледовит океан, който е основна храна за китовете, се е увеличил с 20 на сто.

Засега човечеството все още не е наясно всички тези събития явяват ли се преломен момент или климатът ще се възстанови в предишните си параметри”, коментира един от авторите на доклада – геофизикът Дон Перович.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *