27/04/2024

Защо неизлечимо болни от цял свят се стичат в Тибет?

Счита се, че тибетската медицина е една от най-ефективните сред тези, които нямат нищо с официалната в болниците с дипломираните в университетите лекари. Това е причината всяка година десетки хиляди хора от цял свят да пристигат в Тибет с едничката цел да се излекуват от болести и страдания, които светилата на титулуваната медицина обявяват за нелечими.

Тибетската медицина е основана на така нареченото предметно лечение, при което даже обикновените матраци, на които лежат болните, могат да участват в изцелението от различни заболявания, коментира сайтът Тайни. В основата на медицината на тибетските монаси винаги стои просто правило: тъй като човекът е плод на природа, то и в природата съществува плод, който може да възстанови здравето му. Този аргумент е трудно да бъде оспорен. Но още по-трудно е да се намери този целебен плод, който ще помогне на човека да се пребори с болестта си.

Монасите използват за целта специални мантри за определяне на лековитите свойства на едно или друго растение. Над определени растения се четат не повече от осем пъти мантри с определено съдържание. Ако през това време природата не подаде сигнал за неговите лечебни свойства, се отказват от използването му. За сигнал на природата се приема например внезапен порив на вятъра, внезапно заваляващ или обратното – внезапно спиращ дъжд, ехо от гръм и други подобни знаци.

Не всеки монах си позволява да участва в тайнството за определянето на лечебната сила на растенията. За такива цели към манастирите се създават собствени медицински монашески общества, в които влизат само посветени. Дори мантрите, които ползват монасите, са различни. Във всяка от тях се говори за проявлението на една или друга болест.

След такива ритуали монасите създавали специални трактати, в които са описани правилата за лечение на различните здравословни проблеми. Един от най-известните такива трактати към момента се смята  „Онцар Гадон”, който разказва не просто за вариантите на лечение, но и за така неречения нектар на вечността.

С помощта на този трактат сега много власт и пари имащи хора на планетата искат да получат вечен живот. Но те не отчитат едно просто нещо: с нектара на безсмъртните ще се облажи този, който е получил единение с Бога и който не е готов да отстъпи от своята вяра заради краткосрочните земни блага, обясняват тибетските духовници.

Тайните на тибетската медицина тепърва ще се проучват и разкриват, за да бъдат полезни на хората.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *