24/04/2024

Синдикатите скочиха срещу бюджет 2012

Синдикатите са категорично против предлагания от финансовия министър бюджет за 2012г. По думите на председателя на КНСБ Пламен Димитров бюджетът е прекалено рестриктивен, консервативен, предпазлив и изцяло подчинен на фискални цели.

Такъв бюджет няма да помогне за излизане от кризата. Със сигурност няма да помогне за разкриване на нови работни места, коментира още Димитров.

На съвместна пресконференция КТ Подкрепа и КНСБ обявиха, че настояват за вдигане на минималната работна заплата на 290 лв. още от първи януари.Пламен Димитров каза, че вариантите за повишаване на доходите са много и посочи като пример вдигане на минималната заплата от 1 януари и на бюджетните заплати с 10%, колкото е натрупаната инфлация, повишаване на пенсиите с 5% от 1 април или от 1 юли.
По негови изчисления ако се увеличат от 1 април с 10% заплатите в бюджетната сфера, заедно с вдигането на минимална работна заплата, това ще струва 276 млн. лв.

И ако се увеличат с 5% пенсиите ще са необходими още 260 млн. лв., или общо с 535 млн. лв. разходи може да се осигури повишаване на доходите догодина.

Синдикалистите не одобряват разчетите на Дянков за приходите и разходите в бюджета догодина.

Заложени са около 2,5 млрд. лв. повече приходи и около 1 млрд. лв. по-малко разходи в сравнение с тазгодишния бюджет, посочи Димитров и разкритикува заложения нисък бюджетен дефицит. Според него това не е необходимо, дефицитът би могъл да се финансира, подчерта Димитров.

Синдикалистите се обявиха категорично против предложението майчинските да се изчисляват за период от 24 месеца.

Те съобщиха още, че не са съгласни и с предложенията за нови данъчни закони. Синдикалистите предупредиха, че са замислени хватки така, че да не може да се ползва преференциалната ставка на ДДС в туризма и обявиха, че са категорично против.(

news.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *