28/03/2024

Мъже измазват с бяла боя върховете на Андите – борят планетарното затопляне

Какво очаквате да видите на 4700 метра надморска височина в Андите в Перу? Със сигурност не и група мъже в работно облекло, които боядисват с бяла боя огромно пространство от скали. Инициативата е в борба с глобалното затопляне и в частност топенето на ледниците, пише „Франс прес“.

Според перуанския министър на околната среда Антонио Брак Ег това е просто глупост. Според Световната банка обаче, финансирала акцията с 200 хил. долара , това е идея, която си заслужава да бъде изпробвана, уточява Дневник.

Едуардо Голд, който стои зад проекта, обяснява простия принцип на действие така – бялото отразява слънчевата радиация, а не я поглъща. „Създава се нещо като микроклимат – може да се каже, че студът генерира повече студ, както топлината генерира повече топлина“, обяснява той и допълва, че „в идеята да се ползва бяла боя като средство в борбата срещу глобалното затопляне няма нищо еретично“.

Преди време например американският министър на енергетиката и Нобелов лауреат по физика Стивън Чу възложиха надежди на този вид алтернатива чрез кампании за повече бели покриви в Ню Йорк и пътища в бледи тонове. „Надявам се, че ще успеем да регенерираме ледник, възстановявайки климатичните условия, нужни за повторното му образуване“, пояснява Голд.

One thought on “Мъже измазват с бяла боя върховете на Андите – борят планетарното затопляне

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *